Брюксел разкри измама с китайски стоки за 200 млн. евро

Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ) е разкрила мащабна контрабандна схема за внос на китайски текстил и обувки, която е ощетила ЕС с над 200 млн. евро, предаде в понеделник БТА, като се позова на съобщение на службата.

В схемата са участвали китайци, австрийци и унгарци. Те са организирали канал за внос в ЕС на големи количества китайски дрехи и обувки. Вносът ставал с документи, в които стоките били с изключително занижени митнически стойности.

Върху тези стойности се начислявали митата, което е довело до загуби за общността от над 200 млн. евро.

Чрез схемата са били заобикаляни и наложените ограничения за внос на китайски текстил в ЕС.

Системата на контрабандния внос е била отлично организирана със съдействието на митничари, през които минавали фалшивите документи на стоките. След като стоките преминавали границата на ЕС в една страна членка, те веднага били транспортирани в друга, като получателите в тази страна или били напълно фиктивни или изчезвали безследно след мимолетна дейност.

От ОЛАФ уточниха, че този тип измама не е ограничен само в Австрия, а е общоевропейско явление. Така например в България огромната част от стоковата контрабанда на китайско карго се извършва именно чрез деклариране на стоки на занижени митнически стойности.

През 2005 година бяха въведени количествени ограничения върху китайския текстилен внос в Европейския съюз, а китайските кожени обувки от кожа се облагат с антидъмпингови мита след март 2006 година.

Споделяне

Още от Европа