Брюксел разкритикува "Северен поток 2"

Брюксел разкритикува "Северен поток 2"

Проектът за изграждане на разширението на газопровода "Северен поток 2", който се реализира от "Газпром", не отговаря на стратегията на Европейския съюз за диверсификация на източниците и маршрутите за доставки на природен газ. Това заяви еврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете пред членовете на Европарламента в Страсбург, предаде Блумбърг.

Канете отбеляза, че ако газопроводът бъде построен, той не само ще увеличи зависимостта на Европа от един доставчик, но също така ще нарасне зависимостта ѝ от едни маршрут. При завършване на "Северен поток 2" през Германия ще се доставят 80 процента от руския газ в Европа. Това ще доведе до доминирашо положение на "Газпром" на пазара.

Комисарят също така подчерта, че Еврокомисията активно поддържа усилията за това Украйна да остане надежден път за доставка на руски газ до Европа.

Споразумението за строежа на още две тръби на газопровода "Северен поток" беше подписано в началото на септември по време на Източния икономически форум във Владивосток. За изграждането на "Северен поток 2" бе създаден нов консорциум, в който влизат руският концерн "Газпром" с 51 на сто от капитала, германските Е.ОН и "Винтерсхал" държат по 10 процента, също толкова има и австрийската "О Ем Ви", френската ENGIE притежава 9 на сто.

Двете нови тръби с общ годишен капацитет от 55 млрд. куб. м ще минат по досегашното трасе по дъното на Балтийско море до германския град Грайфсвалд.

Същата е общата мощност и на сегашните две тръби, с връзващи големите  руски находища в Западен Сибир с европейската газова мрежа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?