Брюксел размрази 82.5 млн. евро по програма ФАР

Брюксел размрази 82.5 млн. евро по програма ФАР

Европейската комисия ще отпусне 82.563 млн. евро на България от спрените средства по програма ФАР. Това съобщи в сряда в Брюксел говорителят на ЕК за България Марк Грей. По-късно през деня финансовото министерство съобщи, че размразената сума е 91 млн. евро, позовавайки се на сметки колко пари са били под въпрос и от колко сами сме се отказали. Според ведомството: "Марк Грей може да се е объркал, ако е пропуснал някой финансов меморандум".

Общата сума по ФАР за България в периода 2004 - 2007 г., е 658.328 милиона евро. България е заявила в ЕК плащания за 382.123 милиона евро от тази сума. Отблокираната сума е 82.563 милиона евро. Това гласи съобщението на ЕК.

"Имам удоволствието да ви съобщя от името на комисар Оли Рен, че ЕК вдига забраната за плащания по програма ФАР и по Преходния инструмент за България. Днешното решение е в резултат на значителните усилия, положени от българските власти в тясно сътрудничество с комисията да идентифицира предишни нарушения и да предложи действия за коригирането им“, посочи той.

Решението е знак, че България е възприела сериозно препоръките на ЕК и е подобрила финансовото управление и контрола на европейските фондове. Тази положителна тенденция е отразена в решението на комисията да размрази плащанията по ФАР.

Средствата по ИСПА и САПАРД вече бяха размразени с решения от май и септември.

В същото време фактът, че комисията няма възможност да възстанови акредитацията на агенцията по ФАР във финансовото министерство, е доказателство, че са необходими още усилия. България трябва да прилага уроците, които е научила при работата си с предприсъединителните фондове, при управлението на Структурния и Кохезионния фонд на ЕС. България трябва също така да засили със закони и чрез съдебната система защитата срещу измами и конфликт на интереси. Комисията е отправила конкретни препоръки в тази насока в последния си доклад от 22 юли 2009 г., се казва в изявлението на Грей.

Само от България обаче зависи каква част от отпуснатите пари ще усвои, тъй като ще се изплащат от Брюксел “проект по проект”, след проверка на изрядността им, уточниха от Еврокомисията.

Първоначално страната ни ще получи 64 млн. евро свежи пари за изпълнение на проекти по ФАР към финансовото и регионалното министерства, обясни по-късно пред журналисти Силвия Инджова, шеф на дирекция “Национален фонд“ във финансовото министерство. Става въпрос за възстановяване на вече изплатени с пари от държавния бюджет проекти.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че отблокирането на средствата по ФАР има “две измерения - влизат пари в държавата и е изключителен политически тласък за правителството“. Според него кабинетът му вече получава и финансово одобрение за взетите мерки.

"Грубо казано за тези, които се изказват по-простичко – на предишните им ги спираха, на нас ни ги пускат", обяви министър-председателят

Той допълни, че “преди две години България заради управлението на тройната коалиция, сформирана знаете от кого, бе шамаросана. Знаете го това. 323 млн. евро, а за 220 млн. просто са ни казали - бягайте от тук, въобще няма да говорим с вас, толкова не ставате“.

“Днес те казват като резултат от конструктивния диалог, установен между комисията и българските власти и постигнатия напредък от двете изпълнителни агенции и националния ръководител, да анализират слабостите от миналото. Комисията е вдигнала мярката за временно спиране на плащанията. Сиреч около 180 млн. лева влизат веднага в държавата – свежи пари. Нали така, Силве", обърна се Борисов за потвърждение от Инджова.

Споделяне

Още от България