Брюксел разреши орязаните от бюджета пари за БДЖ

Брюксел разреши орязаните от бюджета пари за БДЖ

Европейската комисия е разрешила планираната още от предишния кабинет държавна помощ от 44 млн. лв. за обновяване на вагоните на Български държавни железници (БДЖ), която обаче бе орязана от новото правителство на ГЕРБ при ревизията на бюджета за 2009 г. Това съобщи пред Mediapool министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков след срещата си със заместник-председателя на Европейската комисия Антония Таяни, който е на посещение в София.

Цветков обясни, че предприетите от Министерството на финансите мерки за увеличаване на приходите в бюджета дават надежди, че до края на годината ще се намерят пари за закупуване на нови вагони или модернизация и рециклиране на старите.

Досега ЕК бе разрешила държавна помощ за БДЖ само в рамките на субсидията, покриваща разликата в разходите на железницата за осигуряване на социално поносим транспорт във възможно най-много точки на страната. Със сегашната нотификация вече в бюджета ще могат да се планират ежегодно средства за обновяване на железопътния състав. Цветков определи това като голяма придобивка, тъй като досега за тези цели са заделяни средства от БДЖ и то основно под формата на заеми, а вече това става държавна политика.

Догодина ще има дългосрочна програма за обновяване на парка на БДЖ с годишни разчети за необходимите средства, каза още транспортният министър пред Mediapool. Железницата от години не е купувала чисто нови вагони, а само втора ръка или рециклирани и това е част от проблема с оттеглянето на пътници, които не желаят да пътуват в стари, мръсни и несигурни вагони.

Споделяне

Още от Бизнес