Брюксел разрешил още две години отсрочка за евростандартите в млечните ферми

Брюксел разрешил още две години отсрочка за евростандартите в млечните ферми

България е успяла да договори с генералната дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" на Европейската комисия ново двугодишно удължаване на гратисния период за привеждане на млечните ферми да отговарят на европейските изисквания. Това съобщи пред журналисти в четвъртък зам.-министърът по земеделието Явор Гечев. По думите му по този начин ще бъдат спасени 33 000 малки ферми, които в противен случай трябваше да бъдат затворени в края на 2013 г.

 

Това ще е третото отлагане на срока, в който ако млечните ферми искат да им се изкупуван продукцията, трябва да покрият на хигиенните изисквания на Европейския съюз.

 

Освен това Гечев се похвали, че при срещите си в Брюксел с представителите на Европейската комисия е успял да издейства и възможността хората на село да имат възможност да гледат домашни животни за собствено ползване, без да се прилагат строгите санитарни изисквания на Брюксел.

 

Земеделският министър Димитър Греков пък каза, че ще иска от Народното събрание да удължи с 10 години забраната за чужденци да купуват земеделски земи. Освен от парламента обаче подобен мораториум трябва да бъде одобрен и от Европейската комисия, защото при присъединяването на страната ни към Общността, България е поела друг ангажимент.

 

Все още няма запитване до ЕС за подобна нотификация, докато не се вземе окончателно решение за удължаване на мораториума с още 7 години, уточни министърът.

 

Подобно решение се мотивира от раздробеността на земеделската ни земя, която трябва да се окрупнява. Като цяло трябва да стабилизираме нашето земеделско производство и процесите на окрупняване ни обнадеждават, че тя ще бъде изкупена от българските производители, посочи Греков.

 

"Земя и злато се продават в края на живота и българинът знае това", коментира той.

 

Греков каза още, че повечето от фирмите, закупили земя у нас, са смесени и затова не може да се уточни колко точно е чуждото участие.

 

Агроминистърът коментира като "ненормалноо ниска" изкупната цена на пшеницата у нас. Тя била под себестойността на килограм зърно от 29 до 32 ст. "Страхувам се, че наложиха на България картелен подход, защото в Черноморския басейн тя е значително по-висока", заяви Греков, но не даде сравнение на цените Според него обаче въпреки ниските цени на пшеницата хлябът няма да поевтинее.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес