След проверката за ограничаване на износа на ток

Брюксел разследва дали БЕХ и газовите му дружества пречат на конкуренцията

Брюксел разследва дали БЕХ и газовите му дружества пречат на конкуренцията

"Българският енергиен холдинг" (БЕХ) е разследван от Европейската комисия за това дали създава пречки пред конкурентите си на газовия пазар като им отказва достъп до инфраструктурата на дъщерното ѝ дружество "Булгартрансгаз" и по този начин пази пазара на доставчика си "Булгаргаз". Това съобщиха в петък от Брюксел, където е започнало официалното производство срещу БЕХ и дъщерните ѝ "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" дали нарушават антитръстовите правила на Евросъюза.

 

Разследването ще е второто срещу БЕХ, сред като през декември 2012 г. Брюксел започна проверка дали холдингът и дъщерните му дружества АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток” 2 и НЕК, пречат на частните фирми да търгуват и изнасят електроенергия.

Сега ЕК е обезпокоена от това, че историческият оператор в българската енергетика БЕХ и неговите дъщерни дружества вероятно злоупотребяват с господстващото си положение на пазарите на природен газ в България като пречат на потенциални конкуренти да получат достъп до българската мрежа за пренос на газ и до съоръженията за съхранение на газ, като изрично или негласно отказват достъп на трети страни или го забавят.

 

Освен това, тези дружества могат да пречат на конкурентите да получат достъп до главния газопровод за внос, като запазват капацитет, който редовно остава неизползван, без да го пускат на пазара. Без достъп до тази инфраструктура, която е от основно значение, нито едно дружество не може да се конкурира с "Булгаргаз" на българските пазари за доставки на газ, пише в съобщението от Брюксел.

 

Подобни практики, ако бъдат доказани, ограничават конкуренцията и могат да доведат до по-беден избор и до по-лоши условия за доставки на газ, което в крайна сметка ощетява потребителите в ЕС, смятат още в Брюксел.

 

За образуваното производство са уведомени не само разследваните компании, но и българската Комисия за защита на конкуренцията. Няма законоустановен срок за приключване на разследванията за антиконкурентно поведение. Продължителността на разследванията в областта на антитръстовата политика зависи от редица фактори, като сложността на случая, степента, до която засегнатото предприятие съдейства на Комисията, и упражняването на правото на защита, уточнява се в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?