Брюксел разследва E.ON и GdF за разпределение на пазари

Брюксел отвори официална антитръстова процедура срещу германската енергийна компания E.ON  и френската Газ дьо Франс (GdF) във връзка с подозрение за разпределение на пазара, съобщиха от Европейската комисия в понеделник. Двете компании са заподозрени в нарушаване на правилата за ограничителни бизнес практики.

Случаят е последващ на инспекциите в E.ON  и Газ дьо Франс, започнали през 2006 г. в Германия и Франция. Комисията съсредоточава фокуса на разследването си върху възможно споразумение между двете компании или практика да си пазят родните пазари дори след либерализацията на европейските газови пазари. 

Възможното нарушение, което ще бъде разследвано в близко време, касае подозирано споразумение между германската и френската компании, в което всяка се задължава да не продава газ на родния пазар на другата. Смята се, че договорката касае доставки през Южна Германия между Германско-Чешката и Германско-Австрийската граници. Случаят засяга и контролираните от Е.ON компании E.ON Рургаз и E.ON Газтранспорт, както и контролираната от Газ дьо Франс GRTgaz.

В съобщението на Европейската комисия се посочва, че разследването срещу двете компании не е част от процедурата,проучващи конкуренцията в енергийния сектор. Няма краен срок за приключване на разследването.

Правата на двете компании за отбрана ще бъдат напълно уважени, допълват от ЕК.

Споделяне

Още от Бизнес