Брюксел разследва Катар за злоупотреби при газовите доставки в ЕС

Брюксел разследва Катар за злоупотреби при газовите доставки в ЕС

Еврокомисията обяви, че е започнала антимонополно разследване на доставките на втечнен природен газ в Европа от катарската компания "Катар Петролеум".

Проверката е дали се нарушават европейските правила на конкуренцията и свободните газови потоци в Европа от споразуменията на компанията с европейски вносители, посочва се в съобщенията на Брюксел.

"Енергията трябва свободно да се доставя в ЕС независимо от къде. Ние започнахме разследване, за да установим дали има проблемни клаузи в договорите за доставка на газ от "Катар Петролеум", които биха създали териториални ограничения (за препродажба на газа в ЕС). Такива клаузи биха могли да увредят конкуренцията и да попречат на потребителите да получат максимална изгода от единния европейски пазар", посочи еврокомисарят по конкуренцията  Маргрете Вестагер.

Тя подчерта, че започналото разследване не е се явява свидетелство за вина от страна на компанията. В материалите по случая обаче се посочва, че ще се търсят данни за картелно споразумение между различни компании и признаци за злоупотреба с господстващо положение на пазара.

"На "Катар Петролеум" се падат 40 процента от целия внос на втечнен газ в Европа, а в отделни държави делът на тези доставки е още по-голям", отбелязва Еврокомиисята.

Ако обвиненията срещи Катар петролиъм бъдат доказани, то това ще е нарушение на антимонополните закони в ЕС, тъй като ограниченията могат да доведат до сегментиране на вътрешния газов пазар в Европа.

Споделяне

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?