Брюксел разследва Мирослав Найденов за злоупотреби с еврофондовете

Проверява се как са дадени парите за социални мрежи, към които агроведомството смята да прибави нови 50 хил. лв.

Сн. БГНЕС

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е започнала разследване срещу земеделския министър Мирослав Найденов по сигнали за злоупотреба с пари от европейските фондове, съобщи в. "Сега", цитирайки свой източник в Брюксел. Според изданието проверката е заради предоставените през миналата година 50 000 лв. за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) във Facebook и Twitter и други 50 000 лв. за публикуване на информация в интернет форуми в продължение на година.

 

Новината идва на фона на нова обществена поръчка, обявена от агроведомството, която също е за 50 хил. лв. и отново е за поддържане на имиджа на европрограмата в социалните мрежи.

 

По данните на изданието срещу Найденов е подаден сигнал в ОЛАФ за злоупотреби на 28 август, а нареждането за разследване е дадено лично от генералния директор на службата Джовани Кеслер. Той посети България на 27-28 септември, когато вече е бил добре запознат със скандала, и се срещна с премиера Бойко Борисов, с тогавашния главен прокурор Борис Велчев, с вътрешния министър Цветан Цветанов и с министъра на правосъдието Диана Ковачева. Отделна среща имаше и с ръководството на Дирекция "Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз (АФКОС)". Тази дирекция е към МВР и е партньорът на ОЛАФ в качеството на национална контактна точка. През декември АФКОС е получила официално искане да изпрати подробна информация по случая, както и копия от документите, свързани с него, пише “Сега“.

 

От МВР са заявили, че нямат информация за започнало разследване срещу земеделския министър нито от АФКОС, нито от ОЛАФ. Вътрешното ведомство обаче уточнява, че в момента у нас има екип на Европейската служба за борба с измамите, който ще работи съвместно с българските си колеги, но по сигнали, които не се отнасят за земеделски програми.

 

Скандалът с парите за страниците в социалните мрежи тръгна от блога "Отворен парламент" в началото на август миналата година.

 

Независимо от широкия негативен отзвук от даването на пари за страница в социалните мрежи, която всеки може да направи за кратко време и да поддържа без съществени усилия Министерството земеделието и храните (МЗХ) обяви нова обществена поръчка отново за 50 хил. лв. за поддържане на страница на ПРСР във Facebook и профил в социалната мрежа Twitter, става ясно от сайта на Агенцията за обществени поръчки (АОП).

По условията на обществената поръчка изпълнителят трябва да подобри и доразработи вече създадената страница на ПРСР във Facebook и профил в Twitter, както и да поддържа профилите. Освен това трябва да предложи и осъществи инициативи за двата профила, както и да популяризира събития по програмата.

 


Победителят ще трябва и да увеличи потребителите в страницата на ПРСР до минимум 7500. В момента броят на "харесващите" страницата на програмата във Facebook е 2 144. Изискванията на МЗХ към кандидатите са те да имат поне един подобен договор за последните три години. Оборотът за последните три години (2009 – 2011 година) трябва да бъде не по-малко от 150 хил. лева и той трябва да може да бъде доказан към датата на подаване на оферта и документи за участие в процедурата.

 

Крайният срок за внасяне на ценовите и технически предложения е 17 часа на 18 февруари.

 

Това е втората подобна процедура, обявена от земеделското министерство. В началото на август миналата година то обяви конкурс за 50 000 лв. за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter и други 50 000 лв. - за публикуване на информация в интернет форуми в продължение на година. Той бе спечелен от фирми на бивши земеделски пиарки - "Кей Ем Ком" за договора за Facebook и Twitter и "Ем енд Марк" - за публикуването на информация из форумите.

 

И двете фирми не са случайни. "Кей Ем Ком" е основана на 26 септември миналата година от 25-годишната Кристина Спасова, която е работила като старши експерт "Административно обслужване, връзки с обществеността и инвестиции" в Агенцията по храните от 20.04.2011 до 26.09.2011 - денят на създаването на частната ѝ фирма. През юни 2012 г. дяловете на фирмата, която е с капитал от 2 лева, са прехвърлени за кратко на 24-годишната Лора Димитрова, работила в същата дирекция като младши експерт до 27.02.2012 г.

 

В разгара на скандала се оказа, че Кристина Спасова е и крупна земевладелка. Като съдружничка в хладилното предприятие за преработка и консервиране на диворастящи плодове и гъби "Био ем ди" Спасова вече е дългосрочна арендаторка на над 1000 декара земеделска земя в Берковица. 25-годишното момиче е и съсобственик на 455 декара земи на завода.

 

Фирмата си Спасова основава през 2011 г. на 25-годишна възраст с 2 лв. капитал и успява за броени месеци да извърши разходи за над 900 000 лв. През януари фирмата е избрана от земеделското министерство да популяризира селската програма във Facebook и Twitter срещу 47 500 лв., а през април и юли вече е горд собственик на два офиса, закупени с налични средства без ипотека за 507 хиляди лева.

 

На 15 юни 2012 г. "Кей ем ком" сключва и друга крупна сделка - за придобиване на 26% от капитала на завода "Био ем ди" срещу 390 000 лв. 200 000 са платени при сключването на договора, останалите 190 000 се дължат до 4 месеца. 2% срещу 10 000 лева си купува лично и Кристина Спасова.

 

И двете бивши пиарки са проверявани от прокуратурата за злоупотреби на фирмите им. Софийската градска прокуратура чака от Националната агенция по приходите анализ на доходите на Спасова и Димитрова, за да излезе със становище дали ще ги разследва или ще прекрати преписката заради липса на данни за нарушения.

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес