Брюксел разследва пет телекома за картел

Петте най-големи европейски телекомуникационни компании “Дойче Телеком”, “Франс Телеком”, “Телеком Италия”, испанската “Телефоника” и британската “Водафон” са заплашени от разследване от страна на Европейската комисия за възможно картелно споразумение, постигнато по време на редовни срещи между изпълнителните директори на компаниите.

Според АФП европейските органи за защита на конкуренцията вече са поискали от телекомите да предоставят информация по случая. ЕК настоява и за допълнителна информация от Асоциацията на мобилните оператори (GSMA) за естеството на срещите, което е практически първа стъпка към отварянето на разследване за картелно споразумение.

Според информация на вестник "Файненшъл Таймс” срещите, наричани “Е 5” започнали още през 2010 г. като официално разговорите имали за цел регулиране и техническо хармонизиране на услугите, предлагани от комуникационните гиганти.

Европейските регулации са наболял въпрос за мобилните оператори, които през последните години на няколко пътя трябваше да се съобразяват с мерки на ЕК, органичили на практика приходите им в сфери като роуминга или таксите за прекратяване на услуга.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?