Брюксел решава до дни дали да подпомогне на България за бежанците

Брюксел решава до дни дали да подпомогне на България за бежанците

Още през следващата седмица Европейската комисия ще реши дали България ще получи еврофинансиране като помощ за кризата с бежанците още преди края на годината, обяви в събота еврокомисарят Кристалина Георгиева пред ”Нова телевизия” .

"Аз се надявам, че догодина ще има повече пари. Колко точно ще бъдат е въпрос на преговаряне и на демонстрация на възможности да се абсорбират и добре да се използват тези пари. 2.6 милиона евро само за бежанците в България тази година, при положение, че те са някъде между 1000 и 2000 души - това е една значителна сума. Догодина тя ще бъде коригирана нагоре като се има предвид, че числото на бежанците значително се увеличи", каза тя.

В качеството си на еврокомисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи Кристалина Георгиева посети в петък центровете за настаняване на нелегални имигранти във Враждебна и Военна рампа. Тя посъветва всички институции в държавата да положат усилия за справянето с бежанския проблем, защото увеличаването на техния брой поставя въпроса за социалното отражение.

”Има криза с бежанците от Сирия в България и за нашата страна това е нов проблем. Проблемът е не толкова заради мащабите на явлението, колкото заради липсата на опит на властите с подобни ситуации”, добави еврокомисаря в изказване, цитирано от ”Дарик”.

"От три години, от както започна да се стреля в Сирия, в тази страна стана страшно. От 24 млн. население, днес 7 млн. се нуждаят ежедневно от помощ, за да могат да оцелеят и в най-добрия случай не повече от половината от тях я получават. 2.1 млн. са напуснали страната. От тези 2 млн., 50 000 са в Европа, 5000 сега са в България, а останалите са в Ливан, Йордания, Ирак, Турция, Египет. Най-тежко е положението в Ливан", разказа Кристалина Георгиева.

В началото на седмицата МВР прогнозира, че до края на годината още 11 000 нелегални емигранти могат да влязат в България, ако ситуацията в Сирия не се подобри.

"Ако погледнем в историята си, ние сме приемали бежанци, когато сме били много по-бедни и когато тук е било много по-трудно. Солидарността е двупосочна улица. На нас ни помагат, ние получаваме от Европа помощ, за да можем да наваксаме изоставането си спрямо останалите страни. От нас се очаква да помогнем", каза Георгиева.

Според нея българите трябва да защитават правото на бежанците да бъдат приемани без омраза. Еврокомисарят  прогнозира още, че сирийската криза няма да свърши скоро и затова бежанците трябва да бъдат интегрирани там, където вече са.

”Искам нашите деца в бъдеще да се гордеят с нас, както ние сега се гордеем със спасяването на евреите и с приемането на хиляди бежанци от Армения”, каза еврокомисарят. Тя допълни, че е по-добре децата на бежанците да бъдат в общи училища заедно с българчетата вместо отделно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?