Брюксел решава за блокираните пари по САПАРД до август

Брюксел решава за блокираните пари по САПАРД до август

Европейската комисия вероятно ще реши дали да отблокира 140 млн. евро по програма САПАРД преди да излезе в лятна отпуска през август, прогнозира в понеделник вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева.

По думите ѝ след ден националният ръководител на еврофондовете Димитър Ивановски ще изпрати в ЕК отчет за напредъка по укрепването на капацитета и засилването на контрола в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Това се случва с шестмесечно закъснение, каза още Плугчиева. Тя взе участие в кръгла маса на тема "Изпълнение на проекти, финансирани от ЕС – престиж или необходимост".

В близките седмици комисията може би ще успее да прегледа документацията и да вземе решение дали да размрази парите за земеделски проекти, спрени преди повече от година заради редица злоупотреби с парите за земеделски проекти и слаб контрол върху раздаваните средства от ДФЗ.

Още тече проверка в Брюксел на проекти по ФАР, за които има съмнения, че са в нарушение, каза Плучгиева. По тази програма ЕК държи блокирани около 126 млн. евро.

Плугчиева наскоро отбеляза една година на поста вицепремиер по еврофондовете. Тя зае тази длъжност след унищожителните доклади на ЕК от лятото на м.г., когато Брюксел отне 220 млн. евро на България от предприсъединителните програми и блокира още над 300 млн. евро. Годината беше много тежка, но и поучителна, каза Плучгиева. Научихме се да получаваме средства от Европа, само ако спазваме реда и законите. Тя допълни, че при злоупотреби със средства от оперативните програми на ЕС, България ще плаща на ЕК, а няма да ѝ спират парите, както е сега.

За да убедим ЕК, че сме въвели работещи механизми за управление и контрол на европейските средства, правителството възложи редица проверки на звената, работещи с фондовете, на външни одиторски компании. В края на май Плугчиева заяви, че сумата платена на тези компании - "Грант Торнтон", "КПМГ България", "Ърнст и Янг Одит", "Делойт Одит" и "Прайсуотърхаус Купърс Одит", е "огромна" и някои одити се повтарят. Проверка на Mediapool показа, че за година 5-те фирми са получили 4.25 млн. лева.

До края на юни ще заработи Информационна системи за управление и наблюдение на оперативните програми (ИСУН), която функционира, но все още в нея се въвеждат данни за проектните предложения по всички европейски програми, каза още вицепремиерът. С нейна помощ ще се следи по електронен път напредъка с работата и усвояването на европейските средства. Достъп до пълната информация в системата ще имат управляващите органи на програмите и междинните звена. В момента се разработват електронни услуги за бенефициентите като подаване на проектно предложение по електронен път, например, което ще облекчи усвояването на европейските пари. Подготвя се раздел и с публична информация, до която ще имат достъп всички граждани. Тези опции ще заработят до края на годината.

Споделяне

Още от Бизнес