Брюксел реши да не подновява договора си с AstraZeneca

Брюксел реши да не подновява договора си с AstraZeneca

Европейската комисия е взела решение да не подновява договора с компанията AstraZeneca ("АстраЗенека") за доставка на ваксини срещу Covid-19 след юни, обяви в неделя еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от Ройтерс.

"Не подновихме поръчката след юни. Ще видим какво ще се случи", каза той, но все пак нарече ваксината на компанията "много добра".

Миналия месец ЕК заведе дело срещу британско-шведската компания за това, че е нарушила условията по сделката и че няма "надежден план" за осигуряване на своевременни доставки.

През първото тримесечие на тази година вместо предвидените в договора 120 милиона дози AstraZeneca е доставила само около 40 милиона. Това доведе до забавяне на ваксинационната кампания в редица страни от ЕС в началото на годината.

ЕК сключи миналия август договор с AstraZeneca за доставката на 400 милиона дози - много преди пазарното одобрение на ваксината, - като предплати 336 милиона евро.

Европейската комисия реши да не подновява сделката на фона на безпокойствата за странични ефекти от препарата на британско-шведския производител, отбелязва Ройтерс.

Освен това, в събота председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че е сключен договор с американската фармацевтична компания Pfizer ("Пфайзер") и германския ѝ партньор BioNTech ("Бионтех") за купуване на още до 1.8 милиарда дози от тяхната ваксина срещу Covid-19 до края на 2023 г.

През второто тримесечие за страните членки на ЕС AstraZeneca ще достави само още 70 милиона дози.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус