Брюксел с мерки за още по-екологични автомобили

Европейската комисия готви още по-строги изисквания към изхвърляните от новите автомобили въглеродни емисии като планираните мерки вероятно ще разделят автомобилната индустрия, съобщи "Ройтерс" в четвъртък.

Предложението се очаква да бъде обявено следващия месец. То предвижда до 2020 г. новите автомобили вече да изхвърлят във въздуха средно 95 грама въглероден двуокис на километър. Засега се предвижда целта да не е задължителна в сравнение със сегашното задължение до 2015 г. колите да емитират само 130 гр/км.

Според някои представители на индустрията по-строгите задължителни стандарти ще бъдат голямо предизвикателство. Други смятат, че целите са постижими и биха помогнали на затруднената автомобилна индустрия в Европа да стане по-конкурентоспособна.

Пътният транспорт е един от секторите с бързо растящи парникови емисии. Между 1990 г. и 2008 г. изхвърлените вредни газове в сектора са се увеличили с 26%, според данни от Европейската комисия.

В оценка за ефекта от предложеното ново законодателство се казва, че то предоставя възможност за намаляване на потреблението на гориво за коли до 25 милиарда евро на година. След като бъде предложен, планът ще трябва да премине през целия законодателен процес на ЕС, преди да влезе в сила.

Споделяне

Още от Бизнес