Брюксел с нови остри критики за родното правораздаване

Брюксел с нови остри критики за родното правораздаване
В България се приемат закони, но те не се прилагат в наказателно преследване и съда, а прокуратурата не подготвя добре делата, заяви в понеделник говорителят на Европейска комисия Марк Грей, цитиран от БГНЕС.

"От години виждаме неумението на представяне на доказателства и това води до най-ниското ниво на присъда. И докато се стигне до присъда, не се вижда задържане, а ако някой е осъден на 4-5 години, влиза в затвора навсякъде в Европа. Обжалването на присъдата не може да се прави от плажа, а се прави от затвора", посочи Грей.

По думите му Европейската комисия е "много търпелива, но не съвсем".

Той посочи , че като напредък за България се оценява приетата стратегия за правосъдна реформа и по-откритият диалог с властите в София.

"Има ясно усещане за сътрудничество, но основните въпроси остават след арестите – сериозно наказателно преследване, доказателства и добро дело. Все пак се движите в правилната посока. Има ясно становище за някои ключови казуси, за да стане ясно каква ще бъде системата", обясни той.

Грей заяви, че основният проблем пред България не е това, което се случва с "първите 20 знакови дела", а правораздаването "на ниво местен съд".

Тази оценка може да се тълкува и като мнение за идеята на ГЕРБ да изнесе в специален съд делата за организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта.

Според високопоставения представител на ЕК има какво да се направи още със Закона за съдебната власт и Закона за конфликта на интереси.

"Никой в Комисията няма да прекрати действието на механизма (за мониторинг, бел.ред.), натискът ще остане, докато има резултати налице", обясни говорителят на ЕК.

"Не може да кажем – сега са добри, предишните бяха боклуци"

В същото време Грей заяви, че Брюксел няма различно отношение към правителството на Бойко Борисов.

"Не може да се каже, че правителството на Станишев свърши еди-какво си, а на Борисов – върши еди-какво си. Взаимоотношенията между Барозу и Станишев бяха изключително добри – те са добри и с Борисов. Щеше да бъде лесно, ако се каже - "Сега всичко е добро, предишните бяха боклуци", но ние в ЕК не даваме политически оценки. Да, ние сме напреднали с България, но това не е черно-бяла снимка", коментира Грей, цитиран от агенция БГНЕС.

В отговор на въпрос дали полицейщината взима връх в България, той заяви, че този дебат често се води на Балканите.

"Нямам доказателства, че в България има полицейска държава. Това не значи, че трябва да се нарушават правата на хората. В историята на България (аз не мога да кажа, че я познавам добре), но като анализираме процеса на развитието на Балканите, виждаме, че този дебат винаги се води с този регион. Има нещо по-дълбоко в историята на тези народи, както и на България", коментира още Грей.

Той поясни, че все още не е взето решение кога да бъде публикуван годишният доклад на ЕК за напредъка на България и Румъния.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?