Брюксел с по-оптимистична прогноза за икономическия ръст в ЕС

Брюксел с по-оптимистична прогноза за икономическия ръст в ЕС

Европейската комисия повиши прогнозата си за икономическия растеж в ЕС за тази година, след "особено силния" ръст във второто тримесечие, предаде в понеделник ББС.

Според новите разчети на комисията очаква се ръст от 1.8% за 2010 година. Актуализацията на прогнозата е 0.8% от предишните данни. В еврозоната ЕК очаква ръст от 1.7%, докато предишната прогноза беше за 0.9%.

Европейската комисия заяви обаче, че възстановяването остава крехко, а развитието в страните членки е "неравномерно".

Комисията предвижда още 1.8% инфлация в ЕС и 1.4% в еврозоната.

ЕК базира прогнозата си на актуализираните данни за седем от най-големите европейски икономики – Германия, Франция, Великобритания, Италия, Испания, Холандия и Полша, които заедно формират 80% от брутния вътрешен продукт на общността.

Германия отчете рекорден за последните 20 години ръст от 2.2% през второто тримесечие.

"Сега имаме твърда почва под краката си, но няма причина да обявявам победа. Трябва да останем бдителни", коментира еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

Прогнозата на Европейската централна банка, обявена на 2 септември, бе за растеж на еврозоната между 1.4 и 1.7%, припомня Ройтерс.

Междувременно генералният секретар на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан, цитиран от ББС, предупреди, че световният пазар на труда е в бедстващо положение. Той заяви, че рецесията е създала "пустош от безработица".

"Трябва да признаем, че кризата няма да е свършила, докато безработицата не намалее значително", заяви Строс-Кан, отбелязвайки, че растежът и работните места са "най-спешните проблеми".

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?