Брюксел съди България за ограничена конкуренция при мултиплексите

ГЕРБ се оправдаха със законите и процедурите на предишния кабинет

Брюксел съди България за ограничена конкуренция при мултиплексите

Очаквано Европейската комисия реши да съди България пред Съда на Европейския съюз заради ограничаване на конкуренцията при провеждането на конкурсите за издаване на разрешения за цифровизация на радиочестотния спектър или за изграждането на т. нар мултиплекси. Това съобщиха от Брюксел в четвъртък, след като страната ни бе предупредена още през март 2012 г. и от София се искаше да предприеме мерки.

Още тогава ЕК констатира, че при проведените през 2009 г. две процедури за издаване на разрешителни за изграждането на платформите за цифровизация са били изключени потенциални кандидати чрез поставяне на ограничителни условия пред участниците. Това затруднява конкуренцията в бъдещия пазар на инфраструктура за цифрова наземна телевизия в България в нарушение на приложимите евродирективи за електронните съобщения.

”Всичко, каквото е поискала от нас Европейската комисия, е изпълнено”, каза на извънреден брифинг министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и демонстрира изненада от решението на Брюксел. Според него виновен за създалата се ситуация са “дефектите в законите, които са действали към момента на провеждането на конкурсите”. Защо са приети такива закони, “питайте тройната коалиция”, каза министър Московски.

Конкурси на монопола при тройната коалиция

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) проведе две конкурсни процедури за разпределяне на пет частни лота за мултиплексите и един обществен през 2009 г., като победителите станаха ясни преди парламентарните избори. Към онзи момент КРС е изпълнила действащото законодателство, ние сме едни изпълнители, оправда се в четвъртък председателят на КРС Веселин Божков.

Първите две платформи за цифрово тв разпръскване през 2009 г. бяха спечелени от словашката "Тауърком". През 2010 г. тя се вля в Националното управление “Радиотелевизионни системи“ (НУРТС), продадено от "Виваком" на офшорката “Манселорд Лимитед“, представлявана от собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. Миналата година той заедно с руската "ВТБ Кепитъл" купи пък самата "Виваком".

В момента двата 15-годишни лиценза за цифровите телевизионни мрежи се държат от "НУРТС Диджитъл", която е дъщерна на "НУРТС България".

Втората конкурсна процедура за останалите три частни мултиплекса през 2009 г. бе спечелена от латвийската "Хану Про". По-късно тя взе и разрешително за изграждане на обществения мултиплекс, който да разпространява програмите на БНР и БНТ. През юни 2012 г. от "Хану Про", която също е свързана с фирми на Цветан Василев, което породи недоволството на играчите на телевизионни пазар от съсредоточаване на търговска мощ, поискаха от КРС да прехвърлят разрешителното за трите търговски мултиплекса на американската компания “HD Медиа сървисиз” ЛТД. Мотивът на "Хану Про" бе съсредоточаване върху изграждането на обществения мултиплекс и регулаторът им разреши отстъпването на правата.

Така шестте мултиплекса в момента се държат от фирми, които се свързват по един или друг начин с Цветан Василев. Установеният монопол е неприемлив за Европейската комисия и именно затова тя започва наказателната процедура срещу България.

ЕК отчита, че при провеждането на процедурите по избор на компаниите, на които да се даде цифровизацията на ефира, България не се е съобразила с изисквания на евродирективите разпределянето на радиочестотите да стане по прозрачни критерии, като е обявила петте лота само в два конкурса. Така съзнателно е бил ограничен броят на компаниите, които да се занимават с тази дейност.

Освен това в нарушение на трите директиви критериите за подбор в конкурсните процедури са били прекомерно ограничителни, като са били отхвърлени кандидати, свързани с доставчици на съдържание (оператори на телевизионни канали), включително оператори, действащи само извън България, или с оператори на мрежи за радиоразпръскване, посочват от Европейската комисия.

В съобщението ѝ се припомня, че през март 2012 г. Брюксел поиска от българските власти да предприемат мерки, които да осигурят на компаниите реален достъп до българския пазар на инфраструктура за цифрова наземна телевизия.

Четвърти опит за търг по европравилата

През цялото време сме били в постоянна комуникацията с ЕК и изпълнихме всичко, което пожелаха, каза министър Московски. Той обясни, че в края на 2011 г. е бил променен законът за електронните съобщения, а миналата седмица КРС взе решение до края на януари да се проведе конкурс за седми частен мултиплекс. До провеждане на обществена поръчка се стигна заради заявения интерес от трима неуспели кандидати в предишните процедури, уточни Веселин Божков. Министър Московски не се ангажира дали процедурата ще приключи до 1 септември, когато трябва да бъде изключен аналоговият сигнал, защото всичко зависи от това дали ще има обжалвания.

Според експерти това е малко вероятно да се случи. Така съществуващите телевизионни канали ще сключат споразумения с наличните оператори на разпространителските цифрови мрежи, за да могат въобще да излъчват. За евентуалния собственик на седмия мултиплекс може да не останат клиенти, опасяват се от Брюксел и затова завеждат делото срещу България.

Съгласно поетите евроангажименти България трябваше да въведе цифровата телевизия до края на 2012 г., но това не се случи. Причината беше, че финансовият министър Симеон Дянков отказа да отпусне пари на военните за освобождаването на честотите. Така срокът беше удължен до 1 септември 2013 г. Към момента честотите все още не са освободени от военните, каза Веселин Божков.

България, заедно с Гърция и Румъния са единствените страни в ЕС, които не са въвели цифровизацията на телевизията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?