Брюксел се готви за трудна седмица покрай посещението на Тръмп и заседанието на НАТО

Брюксел се готви за трудна седмица покрай посещението на Тръмп и заседанието на НАТО

Властите в Белгия се подготвят за очакваните следващата седмица трудности покрай предстоящото посещение на 29 държавни и правителствени ръководители на страните от НАТО в Брюксел, предаде БТА в петък.

Още от понеделник в столицата се очакват демонстранти срещу посещението на президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщават местни медии.

 

Привърженици на турския президент Реджеп Ердоган ще пристигнат в града от съседните Франция, Холандия и Германия. След като Белгия забрани на Ердоган да свика митинг в Брюксел, на който да говори по вътрешнополитически въпроси, неговите привърженици вероятно ще пристигнат на летището, за да му устроят впечатляващо посрещане.

Белгийските власти отчитат, че едновременно с това в Брюксел на 24 май каца Тръмп. Около приземяването на самолета му въздушното пространство над града ще бъде затворено. Тръмп ще остане в Брюксел 28 часа, в които ще има срещи в НАТО, както и отделни разговори с краля на Белгия Филип и с премиера Шарл Мишел, с президента на Франция Еманюел Макрон, с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер.

Властите се опасяват, че сред противниците на Тръмп, които са очаквани в Брюксел, има анархисти и радикали. Техният поход е разрешен от градската управа, но ще се състои на място, отдалечено на километри от трасето на кортежа с президента на САЩ.

Над 3000 полицаи ще бъдат заети с охраната на събитията покрай срещата в НАТО.

 

Денят на срещата - 25 май - е почивен в Белгия и се очаква затрудненията за гражданите по тази причина да бъдат по-ограничени.

Споделяне

Още от Европа