Брюксел се ядоса на Муудис за понижения рейтинг на Гърция

Понижаването на рейтинга на Гърция от международната рейтингова агенция Муудис наведнъж с четири стъпки от А3 на Ва1 предизвика недоволството на страните от еврозоната и на Европейската комисия. С критика към действията на агенцията във вторник излезе председателят на страните от еврозоната Жан-Клод Юнкер, който е премиер на Люксембург, предаде Франс прес.

Според Юнкер новото понижение на рейтинга на Гърция е "абсолютно ирационално". "Не разбирам защо беше направено това", каза ръководителят на еврогрупата. Според него обременената с дългове Гърция се е съгласила да изпълни всички условия за получаването на финансова помощ от ЕС и МВФ, която надхвърли 100 млрд. долара.

Решението на "Муудис" бе коментирано и от еврокомисаря по икономическите и финансовите въпроси Оли Рен. Той заяви, че агенцията е избрала "неподходящ момент" за понижаване на рейтинга на Гърция, когато страната току-що е започнала да предприема мерки за стабилизиране на финансовия си сектор.

По-рано през деня министерството на финансите на Гърция определи като необосновано намаляването на рейтинга на страната. От министерството съобщиха още, че за първите пет месеца на годината бюджетният дефицит на страната се е свил с 40% спрямо същия период на миналата година.

В късния следобед Муудис съобщи, че е понижила рейтингите и на основните гръцки банки, което е закономерно след понижаването на суверенния рейтинг.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?