Брюксел ще помага на закъсалите страни в усвояването на еврофондовете

Брюксел ще помага на закъсалите страни в усвояването на еврофондовете

Европейската комисия (ЕК) създава специална работна група, която да подпомага страните, изоставащи с усвояването на еврофондовете, каквато е България. Това съобщи комисарят по регионалната политика Корина Крецу, която представи данни за новите оперативни програми в страните от Евросъюза.

Освен на по-нови страни - членки като България и Румъния, които изостават с усвояването на парите най-вече заради липса на опит, работната група към дирекция "Регионална политика" ще помага и на държави, които от години получават еврофондове, без да постигат особен ефект.

Помощта ще има за цел първо да се усвоят възможно повече от парите от стария програмен период, както и да се избегне забавяне при средствата, които се отпускат до 2020 г.

До момента са одобрени едва 39 програми или малко над 10 на сто от всички, съобщи комисар Корина Крецу. Нейните очаквания са до края на годината да бъдат одобрени около 150 оперативни програми от общо 310.

"Ние не можем да правим компромиси с качеството на проектите" заяви Крецо. Тя увери, че въпреки проблемите с недостига в евробюджета, страните ще получат дължимите им средства, когато бъдат приети промените в него. Това, по думите ѝ, вероятно ще стане през април или май.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?