Брюксел ще проверява случаите с "експлодиращи" iPhon-и

Брюксел ще проверява случаите с "експлодиращи" iPhon-и
Серия от случаи с "експлодиращи" iPhon-и и iPod-и в няколко европейски страни, където потребители твърдят, че устройствата "пращят и подскачат" като във фритюрник преди да се разпаднат или да избухнат в пламъци, накараха Европейската комисия да изиска от производителя Apple и от страните членки да предадат повече информация за евентуалните опасности, свързани с два от най-популярните продукта на компанията, съобщи EUobserver.

В края на миналата седмица ние поискахме от Apple и от държавите, където са възникнали инциденти, да ни предоставят информация по въпроса, заяви говорителят на ЕК Тон Ван Лиероп, който в момента отговаря по въпросите на индустрията и предприемачеството.

Само за един месец ЕК е получила сигнали за три такива случая – два във Франция и един във Великобритания.

Според френския финансов ежедневник "Еко", свидетел на инцидент във френската провинция Екс-ен-Прованс разказва как iPhone внезапно започнал да "пращи и подскача" като във фритюрник преди да се разпадне и частици от екрана да се разхвърчат наоколо. Парченца стъкло да наранили невръстно дете по окото, според неговите родители.

Случаят с "експлодиралия" iPhone става дни след подобен инцидент в Марсилия, но с iPod. Във Великобритания младо момиче съобщи в началото на август, че нейният iPod Touch е подскочил на три метра във въздуха.

Отделно от това холандец съобщи през юли, че оставил своя iPhone в колата си, след което го намерил обхванат в пламъци, които нанесли щети и на автомобила.

ЕК не е информирана официално за този случай, но е поискала подробности за инцидентите във Франция и Великобритания.

Ван Лиероп заяви пред EUobserver, че до момента ЕК не е бил сигнализиран чрез Rapex – системата, чрез която Брюксел получава сигнали за продукти, които са опасни за потребителите. Той допълва, че все още е твърде рано да се каже какъв вид действия би предприела ЕК.

Rapex позволява бърз обмен на информация между ЕК и страните членки относно мерките, които се вземат за продукти, представляващи сериозен риск за потребителите.

По-рано тази година японското правителство поиска Apple да разследва непотвърдени данни за самовъзпламенил се iPod.

EUobserver посочва, че независимо от многократните обаждания, говорителите на Apple са отказали да коментират.

Споделяне

Още от Европа