Брюксел ще разследва "Епъл" по жалба на "Спотифай"

Брюксел ще разследва "Епъл" по жалба на "Спотифай"

Европейският съюз до няколко седмици ще започне официално разследване срещу американската корпорация "Епъл" (Apple) за възможно нарушаване на европейското антимонополно законодателство в сферата на аудио стрийминга след оплакване на платформата "Спотифай" (Spotify). Това съобщи в. "Файненшъл таймс" в понеделник.

През март "Спотифай", един от лидерите в стрийминга, е подал официално оплакване пред ЕС с твърдение, че "Епъл" действа незаконно и злоупотребява с доминиращата си позиция на музикалния пазар чрез своята услуга "Епъл мюзик" (Apple Music), посочва изданието. По думите на главния изпълнителен директор на платформата Даниел Ек продължителната борба на компанията с "Епъл" е станала "несъстоятелна". Той предупреди също, че на "Спотифай" може да се наложи да повиши цените на услугите си.

След разглеждане на жалбата и разпитване на клиенти, конкуренти и други пазарни участници "комисията по конкуренция на ЕС е решила да започне официално антимонополно разследване на действията на Епъл", информира "Файненшъл таймс", позовавайки се на източници. Ако вината на концерна бъде призната, максималната глоба може да достигне 10 процента от оборота му.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?