Брюксел склонен да отдели България от Румъния в преговорите

Европейската комисия допуска, че може да раздели България и Румъния в преговорите за членство, ако София показва стабилен напредък. Това е дал да се разбере еврокомисарят Гюнтер Ферхойген по време на днешните си разговори в София, научи mediapool.bg от участници в срещите. В сряда вечерта еврокомисарят пристигна на двудневно посещение в България. В четвъртък той се срещна последователно с министрите Паси и Кунева, с президента, с депутатите от еврокомисията, с премиера и с представители на съдебната власт.

От няколко години България и Румъния вървят в пакет, отделно от първите 10 страни кандидатки от петото разширяване, които ще се присъединят към ЕС през 2004 година. На срещата на Евросъюза в Копенхаген миналия декември, София и Букурещ получиха едновременно ангажимент от 15-те да подкрепят желанието им за членство през 2007 г., а на срещата в Солун в края на юни т.г. - и подкрепа за усилията на двете страни да приключат преговорите през 2004 г. Двете държави се движат в пакет и получават еднакви сигнали, въпреки че София е доста по-напред в преговорите. България е затворила 25 от общо 30 преговорни глави /по 31-ва се съгласуват институционални въпроси/ и вече получи статут на действаща пазарна икономика, какъвто Румъния се надява да получи в предстоящия годишен доклад на комисията.

Гюнтер Ферхойген е потвърдил готовността на Брюксел официално да се ангажира с отделяне на дебата по финансовата рамка на съюза за 2007 - 2013 г. от преговорите с България по трите финансови глави. Този ангажимент еврокомисарят е поел на срещата си с депутатите от парламентарната комисия по евроинтеграция, съобщи председателят ѝ Даниел Вълчев.

Пред медиите днес еврокомисарят даде да се разбере, че най-важният сигнал, който Брюксел чака от София, е свързан с реформата на съдебната система. На брифинг заедно с премиера Симеон Сакскобургготски и почти всички министри, Гюнтер Ферхойген заяви, че ако България не направи до началото на септември т.г. промените в конституцията, свързани със съдебната система, няма да може да приключи преговорите с ЕС през 2004 г., а оттам с голяма вероятност ще се размине и с пълноправното си членство през 2007-ма. Еврокомисарят определи промените в конституцията като първа реална стъпка в съдебната реформа.

Ферхойген потвърди, че Европейската комисия си е поставила за цел да организира присъединяването на България към ЕС през 2007-ма, но заяви, че това не може да се случи, ако не приключим преговорите до октомври догодина, когато изтича мандатът на сегашната комисия. Като основно условие еврокомисарят постави ясното усилие на парламент и правителство да се справят с най-важните задачи и на първо място посочи съдебната реформа.

Ферхойген обаче добави, че след срещата си в парламента с депутатите от еврокомисията е обнадежден от консенсуса на всички политически сили в Народното събрание относно пътя на България към ЕС.

Европейската комисия високо оценява българската позиция по Международния наказателен съд, заяви Гюнтер Ферхойген. Той специално благодари на София, че като бъдещ член на ЕС се е съобразила с европейската позиция по един толкова важен въпрос и не е подписала двустранно споразумение със САЩ. Еврокомисарят оцени положително и икономическото развитие на страната, но отбелязвайки, че процесът на приватизация трябва да приключи по открит и прозрачен начин.

Изявлението на еврокомисаря породи множество от коментари, че технически е невъзможно до септември парламентът да завърши с гласуването и да промени конституцията на страната в частта ѝ за съдебната власт. Според текстовете в основния закон, дебатът върху предложения за промени в него може да започне най-рано един месец след депозирането им в парламента. Приемането става чрез три гласувания на депутатите в различни дни, като всеки вот трябва да събере най-малко три-четвърти от гласовете на 240-те народни представители.

Не е невъзможно поправките в основния закон да са факт преди месец октомври, коментира Любен Корнезов от Коалиция за България. Константин Пенчев от НДСВ и председателят на парламента Огнян Герджиков прогнозираха това да се случи реално към края на годината. И Пенчев, и Герджиков потвърдиха, че най-бързият начин е свързаните със съдебната реформа консенсусни текстове да се гласуват още тази година. Останалите необходими промени в конституцията във връзка с членството ни в ЕС, като правото на чужденци да купуват земеделска земя, да останат за по-нататък. Герджиков специално подчерта, че не може да се бърза с поправки в основния закон. Преди година председателят на парламента твърдеше, че промените в конституцията трябва да се извършат чак през 2004 г.

Еврокомисарят отказа всякакви коментари по предстоящите промени в българското правителство, както и по вече извършените рокади в парламентарната група на управляващите. Нищо не е обсъждано с мене, България е суверенна държава и нейният премиер не е длъжен да обсъжда персонални промени, заяви Ферхойген в отговор на всички въпроси.

От СДС обвиниха мнозинството в мудна и некоординирана работа, което рискува успешното приключване на преговорите с ЕС. Оттам напомниха предупреждението си още отпреди година, че без промени в конституцията съдебната реформа не може да се осъществи. Когато през април т.г. бе подписана декларацията на политическите сили за реформа в съдебната система, именно ОДС настоя да се включи текстът за промяна на основния закон. Надяваме се НДСВ поне да се вслуша в Гюнтер Ферхойген, след като не се вслушва в опозицията, заяви днес говорителят на дясната партия Николай Младенов.

Участници в днешните разговори с Ферхойген заявиха, че думите на комисаря не бива да се тълкуват буквално. Неговото послание било, че до септември в пленарна зала трябва да има консенсусен текст за промени, който да показва волята на всички партии в парламента да започнат съдебната реформа. Срокът, определен от еврокомисаря, е свързан с изготвянето на редовния годишен доклад на Еврокомисията, на базата на който ЕС ще вземе решение кога да приключи преговорите с България.

Тази трактовка бе потвърдена и от думите на президента. След срещата си с Ферхойген Първанов заяви, че ако до края на юли парламентът не започне да обсъжда на първо четене промените в конституцията, той ще предложи депутатите да работят извънредно през лятната ваканция, за да могат поправките да влязат в пленарна зала.

Пред медиите Ферхойген заяви директно, че тези, които искат да отложат промените в конституцията, ще са отговорни и за отлагането на присъединяването на България към ЕС. Министър-председателят Симеон Сакскобургготски се ангажира, че България ще направи всичко необходимо, за да се вмести в този срок.

Преди два месеца Народното събрание сформира временна комисия с участието на депутати от всички парламентарни сили, която подготвя поправките в основния закон. Преди два дни, на 8 юли, министърът по европейските въпроси Меглена Кунева призова депутатите от комисията да не се бавят с гласуването на текстовете, свързани със съдебната реформа, и да вкарат проекта в парламента. Ако поправките не влязат в пленарна зала още през юли, ще бъде грозно разочарование между България и Европейските държави, заяви Кунева. Тя призова депутатите да отделят спорните от безспорните текстове - свързани с мандатността, имунитета и несменяемостта на магистратите. В отговор депутатите решиха на 22 юли комисията окончателно да гласува проекта за промени и да го внесе в пленарна зала.

Споделяне

Още от България