Брюксел следи развитието по сделката на ЧЕЗ

"Инерком" отрича банки да се отказват от финансирането на транзакцията

Брюксел следи развитието по сделката на ЧЕЗ

Ходът на сделката по придобиването на активите на чешката ЧЕЗ у нас от малката фирма "Инерком" е бил обсъден от премиера Бойко Борисов и зам.-председателя на Европейската комисия и комисар за Европейския енергиен съюз Марош Шефчович в четвъртък. Двамата са постигнали съгласие, че това е сделка между две частни компании, но Брюксел наблюдава процеса, защото темата е изключително важна за обществото и "бихме искали да сме сигурни, че се спазват европейските изисквания", каза Шефчович пред журналисти.

Той участва в дискусия за ролята на неправителствените организации в подобряването на енергийните политики и реформи, организирана в София от Института за енергиен мениджмънт като част от българското европредседателство. На конференцията присъстваха и представители на "Инерком", според които Еврокомисията не трябва да се намесва в сделката. Председателят на борда на компанията Милена Стоева и финансовият консултант Веселин Захариев също така отрекоха банки да отказват кредити за плащането на активите и посочиха, че "Инерком" не участва в анализите на ЧЕЗ за възможността българската държава да бъде допусната в транзакцията.

"Знаете, че българското правителство, парламентът и дори президентът искат да проверят какво стои зад сделката, за да се убедим, че всичко със сделката е наред", посочи Марош Шефчович.

Той не пожела да коментира дали Еврокомисията би подкрепила намерението на държавата да получи контрола в продаваните от ЧЕЗ активи и дали това би отговаряло на европейските изисквания за разделение на собствеността и управлението на енергийните активи и Третия енергиен пакет. Еврокомисарят посочи, че е трудно да отговори на хипотетичен въпрос

"Мисля, че първо трябва да се види как ще се изпълни транзакцията, какъв ще е съставът в нея, после да се види дали отговаря на изискванията на Третия пакет", каза Шефчович. От думите му стана ясно, че ако държавата все пак бъде допусната от ЧЕЗ в сделката, което изглежда малко вероятно предвид арбитражното дело на чехите срещу България заради незащитени инвестиции, придобиването на дял ще подлежи на оценка от страна на главните дирекции на ЕК по конкуренция и енергетика.

Зам-председателят на Еврокомисията не можа да се ангажира и с отговор дали сделката на ЧЕЗ ще бъде засегната от решението на Съда на Европейския съюз от миналата седмица, според което клаузите за арбитраж в двустранните инвестиционни договори на страни членки на ЕС не отговарян на европейското законодателство и не трябва да се прилагат.

Заведеното от ЧЕЗ дело обаче е заведено не само за нарушаване на този тип споразумение, но и за нарушение на Енергийната харта, по която ЕС е страна.

Още при избора на "Инерком" за купувач на активите си в България от ЧЕЗ обявиха, че сделката не засяга арбитража и той ще продължи да се води от "ЧЕЗ а.с.", както досега. Проявеното желания на българската държава да влезе в сделката обаче създаде казус, тъй като придобивайки дял в активите ще трябва да съдейства на ЧЕЗ с информация и свидетели по делото, водено срещу самата нея.

Веселин Захариев обясни, че не може да коментира клаузи от договора с ЧЕЗ, за който стана ясно, че изисква от "Инерком" подобно съдействие и уточни, че правилата на търговския арбитраж не дават право на местни компании да участват в дело срещу собствената си страна.

Милена Стоева също отказа да коментира дали имат ангажимент да сътрудничат и дават документи и информация в хода на делото.

В момента компанията води преговори в "конструктивен план" с банките за структуриране на финансирането на сделката. Определя се делът на заемен и собствен капитал, обясни Захариев, но не даде детайли. по думите му преговорите се водят с нормален тон. "Разбира се, че шумът, който се вдига в последните няколко седмици, не ни помага чак толкова много, леко бави цялата задача, но работим доста конструктивно", допълни той и отрече да отказ на финансови институции да кредитират сделката, която се оценява на 320-340 млн. евро.

Консултантът каза още, че анализът дали българската държава може да влезе в сделката се прави от чешката компания, макар от ЧЕЗ миналата седмица да обявиха, че това се прави съвместно с "Инерком"

"В момента топката е в двора на ЧЕЗ. Ние такъв анализ в момента не правим без тяхното решение в тази посока. Каквото и да решим ние, това няма да има никакво значение", каза Захариев.

Според него по-лесната хипотеза е ЧЕЗ да откажат влизане на държавата, каквато индикация даде и председателят на надзора на чешката компания Вацлав Пачеш. Той каза, че ЧЕЗ няма интерес да допусне държавата в сделката преди да е приключило арбитражното дело, по което искът на ЧЕЗ надхвърля с много стойността на сделката.

Захариев посочи, че едва при съгласие на ЧЕЗ да допусне българската държава ще започне да се уточнява по какъв начин да се реализира това.

Споделяне

Още от Бизнес