Брюксел търси общо решение за забавените европроекти

Брюксел търси общо решение за забавените европроекти

Европейската комисия търси общо решение за удължаване на сроковете по проектите по Кохезионния фонд за всички страни-членки, които са изпаднали в ситуация на забавена реализация на финансираните проекти. Това съобщи в четвъртък еврокомисарят по регионалната политика Павел Самецки, който е на посещения в София.

България е усвоила едва 30% от предвидените 880 млн. евро по ИСПА и има голяма вероятност да изгуби съществена част от тях, ако не приключи всички проекти по програмата до 31 декември 2010 г.

Еврокомисарят обясни на пресконференция, че се търси универсално решение, тъй като и други страни-членки, като Испания, Португалия и Чехия имат аналогични проблеми със забавени проекти по Кохезионния фонд.

Регионалният министър Росен Плевнелиев посочи от своя страна, че е възможно удължаване на сроковете по ИСПА и ФАР, но отбеляза, че това не решава автоматично проблема със закъснението на проектите, а трябват конкретни действия на място за ускоряване на реализацията им.

Предсрочен старт на "Тракия"

Европейската комисия е дала зелена светлина за предсрочен старт на лот 2 от АМ "Тракия" от Стара Загора до Нова Загора. Все още археологическите проучвания и отчуждителните процедури по трасето не са приключени. За лот 2 обаче има най-голяма готовност за започване на реалното строителство.

"Уроците от магистрала „Люлин”, в общи линии успяхме да ги убедим, че сме ги научили. Аз убедих еврокомисаря, че ще се справим и за да не се губим няколко месеца, молим да стартираме предварително лот 2 на автомагистрала Тракия, като спазваме абсолютно всички процедури, които законодателството изисква", посочи Борисов.

Той съобщи още, че пред подписване са и проектите за водния цикъл на Враца и този на Габрово.

Финансовият министър Симеон Дянков каза от своя страна, че напълно е завършена системата за контрол на еврофондовете ИСУН, за пропуски по която бяха върнати оценките за съответствие по оперативните програми.

Еврокомисар Самецки заяви още, че ЕК открива с новото правителство нова фаза в отношенията с България, а Бойко Борисов отчете, че загубеното доверие най-трудно се преодолява. Самецки посочи още, че правителството е уверило, че няма да се повтарят грешките от миналото.

В рамките на визитата си в България еврокомисарят посети и работната площадка на метростанция "Черни връх”, изграждаща се по проекта за разширение на софийското метро, финансиран по Оперативна програма "Транспорт" и автомагистрала "Люлин", финансирана по ИСПА.

Споделяне

Още от Европа