Брюксел удължи усвояването на 227 млн. евро по ИСПА

Европейската комисия (ЕК) удължи срока за усвояване на част от парите по предприсъединителната програма ИСПА. Това съобщиха представители на Дирекция "Регионална политика" в ЕК, цитирани от БНР. "Спасеното" финансиране е 227 млн. евро.

Удължават се сроковете за Дунав мост II и още шест от големите екологични проекти.

Програма ИСПА изтича в края на тази година. Отсрочката за втория мост при Видин и Калафат е две години. За този проект ЕК ни отпуска 70 млн. евро. Неотдавна премиерите на България и Румъния отправиха съвместен призив за удължаване на сроковете по ИСПА, за да спасят този и други важни проекти.

Едногодишна е отсрочката за проектите, одобрени от ЕК през 2004 г. По този начин шест големи проекта в областта на околната среда ще могат да продължат до края на 2011 г. С най-голямо европейско финансиране е т.нар. воден цикъл на София – 44 млн. евро. Той включва водоснабдяване, канализация и събиране и пречистване на води в столицата и околностите.

Другите проекти с удължени срокове на действие са за сероочистващите инсталации на 5 и 6 блок на "ТЕЦ Марица Изток 2", за които ЕК отпуска 36 млн. евро, и проектите за интегрирано управление на водите в Сливен, Русе и Кюстендил. Европейското финансиране за тях е 77 млн. евро.

От ЕК обясниха, че решението за удължаване на срока по ИСПА засяга не само България, а и други страни и има за цел да им даде още една възможност да развият инфраструктурата си и да укрепят икономиката си.

Споделяне

Още от Бизнес