Брюксел умува за данък керосин до лятото

Финансовите министри на страните от Европейския съюз поискаха снощи от Комисията да проучи френско-германската идея за въвеждане на данък върху самолетното гориво и самолетните билети, за да бъде подкрепено финансово развитието в Африка, предаде в петък Франс прес, цитирайки ананимен източник.

До лятото Европейската комисия ще анализира този въпрос като проучи финансирането на помощите за развитие и чрез изследване на данъците върху транспортните средства в общата политика за опазване на околната среда за борба срещу затоплянето на климата.

При първите дискусии вчера на финансовите министри пролича, че те има различни мнения по този данък и евентуалното му използване, допълва същият неназован източник.

Гръцкият министър на финансите Георгиос Алогоскуфис е изразил загрижеността си за запазването на конкурентоспосолността на авиокомпаниите.

Австрийският му колега Карл-Хайнц Грасер е подкрепил идеята за подобен данък, но като средство за финансиране на европейския бюджет.

Целта на френския министър на финансите Ерве Гемар и на германския Ханс Айхел е чрез това предложение, обявено на 5 февруари на срещата на финансовите министри и централните банкери на Г-7 в Лондон, да бъде финансирана програмата за ваксиниране и борба срещу СПИН-а, припомня АФП.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?