Брюксел въвежда забрана за движението на стари дизелови автомобили

Брюксел въвежда забрана за движението на стари дизелови автомобили

От началото на следващата година движението на стари дизелови автомобили в Брюксел ще бъде забранено, съобщиха местни медии.

Забраната ще обхване дизеловите автомобили, произведени преди 1997 година. От 2019 г. в града няма да могат да се движат дизелови автомобили, регистрирани преди 2006 г., както и бензинови, произведени преди 2001 година. Поетапното въвеждане на ограниченията ще продължи до 2025 година.

Отбелязва се, че мярката ще обхване и други градове в страната. Досега подобни ограничения бяха въведени единствено в част от втория по големина белгийски град Антверпен.

Властите не разполагат с данни как промените се отразяват на качеството на въздуха.

Проучване на общественото мнение показва, че мнозинството белгийци (87 на сто) не одобряват новите забрани.

За разлика от Париж, Берлин, Лондон и Стокхолм, в Брюксел спазването на правилата ще се следи с камери, а не с поставянето на лепенки на автомобилите, които отговарят на изискванията. Нарушителите ще бъдат глобявани, ако бъдат засечени от камера да използват автомобил от забранителния списък.

От началото на тази година в Белгия официално спря продажбата на бензин А95 и вместо това по бензиностанциите се предлага гориво А95 Е10 с 10-процентно съдържание на биоетанол. Целта на промяната е намаляване на количествата сяра, отделяни при работата на автомобилните двигатели.

Медиите отбелязват, че според директива в ЕС до 2020 г. поне 10 на сто от енергията, използвана от превозните средства, трябва да бъде набавяна от възобновяеми източници. Това изискване е свързано с опазването на природата, но данните от Белгия показват, че едва около 30 на сто от превозните средства в страната се движат с бензин, а основната част ползват дизел - най-мръсното от масовите горива.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?