Брюксел забрани дизелови коли, регистрирани преди 2005 г.

Брюксел забрани дизелови коли, регистрирани преди 2005 г.

Столицата на Белгия въвежда забрана за движение на дизелови автомобили от нормата Eвро 3 (с регистрация преди 2005 г.) от 1 януари 2020 г. на територията на т.нар. Зона с ниски емисии/LEZ/, която обхваща целия Брюкселски регион.

На нарушителите ще се глоба от 350 евро, но шофьорите ще имат гратисен период и санкциите стават ефективни от 1 април 2020 г., предупредиха от българското външно министерство, което информира, че повече за мярката може да се прочете на сайта на града

Освен това в брюкселската Зона с ниски емисии може да се шофира само при дневен пропуск от 35 евро на ден. Такъв може да се купи от сайта Lez.brussels. За едно превозно средство обаче се допускат само до 8 пропуска годишно за едно превозно средство.

Чуждестранните превозни средства пък ще са длъжни да се регистрират на същия сайт, на който да предоставят данни за типа на превозното средство, евро стандарта му и какво гориво харчи. Сайтът е достъпен на английски, френски, немски и холандски езици.

Тази регистрация е безплатна, но за нерегистриран автомобил ще се плаща глоба от 150 евро. Регистрацията на превозно средство за достъп до град Антверпен не е валидна за Брюксел, следователно е необходима отделна регистрация.

От външното министерство препоръчват на българските граждани да не се доверяват на уебсайтове, предлагащи закупуване на винетки или стикери, които не са нито необходими, нито валидни за шофиране в брюкселската Зона с ниски емисии. Заплаща се само дневният пропуск. Всички останали процедури, свързани със Зоната с ниски емисии (искане за специален режим/освобождаване, регистрация на превозни средства, регистрирани в чужбина), са безплатни и трябва да се извършват чрез същия уебсайт.

Зоната за ниски емисии е въведена през 2018 г. и обхваща целия Брюкселски регион. Сегашната мярка цели постепенна забрана на най-замърсяващите превозни средства на територията на белгийската столица и се очаква да засегне около 47 000 превозни средства.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?