Брюксел забранява двойния стандарт при храните

Продукти от дадена марка няма да могат да се продават с различно съдържание в Източна Европа

Брюксел забранява двойния стандарт при храните

Брюксел възнамерява да забрани практиката на мултинационалните компании да продават храни и напитки от една и съща марка, но с по-ниско качество на своите клиенти в Източна Европа, съобщи "Гардиън“. Проведени изследвания потвърдиха, че стотици продукти са били обект на подобни двойнствени практики.

Забраната за двоен стандарт при храните ще бъде въведена с евродиректива, представена в сряда. Амбицията на Брюксел е евродирективата да влезе в сила до средата на 2019 г., е посочено в съобщение на Европейската комисия.

В предложената от Брюксел директива е заложено, че продукти с различни рецепти под една и съща марка ще бъдат разрешени за продажба само ако компанията производител докаже с проучвания, че вкусовите предпочитания в една част на Европа се различават от тези в друга.

"Кока кола“, "Пепси“, производителят на бебешките храни "Хип“, "Лидл“ и други международни компании вече отрекоха обвиненията, че продават по-нискокачествени продукти в Източна Европа спрямо тези, които пласират на Запад със същата марка.

"Персил“ и "Ариел“ пък са били обвинени, че продават перилни продукти с по-слабо ефективна формула в Източна Европа, но те също се противопоставиха на подобни внушения.

Следващия месец Европейската комисия ще предостави методология на държавите членки, чрез която те ще тестват мултинационалните брандове, така че да могат да се идентифицират истинските нарушители. Обещано е и финансиране.

Комисар Вера Йоурова, която отговаря за защитата на потребителите, коментира, че правителствата в Централна и Източна Европа, включително в нейната родна страна Чехия, се нуждаят от ясно законодателство, което да поставя извън закона двойните стандарти.

Йоурова призна, че е срещнала съпротива от индустрията и западните държави членки, които неправилно са смятали, че ЕС търси начини за хармонизация на хранителните продукти. 
"Индустрията е нервна. Има известно неразбиране между някои части на Европа, че проблемът не е толкова сериозен. Колегите в търговския сектор и промишлеността имаха легитимни притеснения, че не трябва да отваряме "кутията на Пандора“, но мисля, че предлагаме балансирано решение“, каза еврокомисарят.

"Не диктуваме вкусове. Не посягаме на датската херинга или на чешките наденици. Но ако има марка, която се търгува в много държави членки, има легитимно очакване, че тя ще има едно и също съдържание. А това не се случва винаги. Моята оценка е същата – няколкостотин продукта“, каза Йоурова.

"По принцип не съм благоразположена към законодателни решения, когато има друг начин да се свърши дадена работа. Но получих много ясно послание от държавите членки, че по този въпрос те настояват за законодателство“, посочи още еврокомисарят.
 
Новите текстове срещу двойния стандарт при храните са само една от серията мерки на Брюксел, насочени към увеличаване на доверието на потребителите.

Друга стъпка предвижда потребителските организации да получат законова възможност да завеждат колективни искове от името на ощетени потребители. В същото време глобите за компаниите се увеличават до 4% от годишния им оборот, ако нарушават правата на потребителите.

"В глобализирания свят, където големите корпорации имат огромни предимства пред индивидуалните клиенти, трябва да балансираме ситуацията. Не може да бъде евтино да се мами“, обобщи Йоурова.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа