Брюксел заплаши със санкции заради запасите от горива

Брюксел заплаши със санкции заради запасите от горива

България е изправена пред риска от наказателна процедура от страна на Брюксел ако не попълни минималните 60-дневни запаси от горива, за което пари на този етап няма отпуснати. Това заяви в понеделник шефът на държавния резерв Станимир Пеев след заседанието на Съвета по европейски въпроси към Министерския съвет.

За да се осигурят задължителните количества са нужни около 200 милиона лева, но те не са били заложени в бюджета за 2009 година. По думите на Пеев крайният срок за решаването на този проблем изтича в края на декември.

"Този проблем трябва да бъде решен. Имаме две възможности - или попълваме запасите, или казваме на Брюксел, че не можем да го направим. Тогава ще сме изправени пред реалната възможност да бъде започната наказателна процедура за България", заяви шефът на резерва, допълвайки, че проблемът е отлаган през последните три години.

В договора за присъединяване към ЕС България е поела ангажимент към 1 януари 2010 година да има запаси от горива, които да обезпечат нормалното функциониране на икономиката за най-малко 60 дни. Държавата е длъжна да поддържа резерв за 30 дни, а останалите количества трябва да бъдат съхраняване от частните дружества, които произвеждат, преработват или търгуват с горива.

Пеев заяви, че в момента в държавния резерв има горива за около 25 дни. В сряда обаче стана ясно, че дори и да бъдат отпуснати пари, с които да бъдат попълнени нужните количества, България няма нужните съоръжения за тяхното съхранение.

"Към 31 март 2010 година държавата ще има нужните складови бази за съхранение на горивата. Няма да има проблем обаче недостигащите количества да бъдат закупени към 1 януари и да бъдат временно съхранявани в съоръженията на производителите", допълни Пеев.

Той заяви, че към този момент частните дружества са изпълните "почти на 100%" своите резервни квоти. В същото време обаче изрази опасението си, че някои от фирмите, които по документи са внасяли горива и имат задължения да съхраняват резерви, може да се окажат фантоми.

Пеев обяви още, че е разпоредил пълен вътрешен одит на ръководената от него институция. Паралелна проверка се прави и от Сметната палата. Междувременно той обяви, че през последния месец са наложени няколко санкции на дружества, които има отговорност да съхраняват горива за резерва. Така БДЖ са глобени с 500 000 лева през миналата седмица, защото не са опреснявали съхранявания от тях мазут и той е станал негоден за ползване от Държавния резерв. Дружеството има право да обжалва глобата пред съда.

Споделяне

Още от България