Брюксел заплаши Словакия с наказание, ако настоява да пусне спрян ядрен реактор

Брюксел заплаши Словакия с наказание, ако настоява да пусне спрян ядрен реактор

Европейската комисия може да започне наказателна процедура срещу Словакия, ако тя пристъпи към решението на правителството ѝ да пусне спряния в края на миналата година реактор на атомната си централа “Ясловске Бохунице”. Това съобщи във вторник в Брюксел Феран Тараделас, говорител на еврокомисаря по енергетиката. Санкцията ще е следствие от неспазването на договора на страната за присъединяването ѝ към ЕС, който е обвързан със спирането на старите реактори на атомната ѝ централа.

Словакия се оказа сред най-засегнатите от спирането на газовите доставки от Русия източноевропейски страни наред с България, защото и тя, както нашата страна, зависи почти напълно от руския газ. В отговор на газовата криза словашкото правителство на Роберт Фисо обяви, че ще размрази спряния реактор на атомната си централа, за да отговори на нарасналите енергийни нужди.

Според Тараделас решението какво ще се предприеме срещу Словакия заради "очевидното нарушение" на договора ще бъде взето след като ЕК получи подробна информация от словашките власти "в светлината на сегашната обстановка" какво е наложило вземането на такова решение.

Анализът на тази информация ще бъде направен от гледна точка на законите в Европейския съюз, на обстановката, създадена от кризата с доставки на газ, и на сигурността на реактора, който Словакия иска да пусне отново. Въз основа на анализа Европейската комисия ще реши какво да предприеме срещу Словакия, отбеляза говорителят.

Тараделас отказа да коментира дали Словакия няма да бъде принудена да връща в европейския бюджет средствата, които са ѝ били отпуснати за затваряне на реактора в АЕЦ “Ясловске Бохунице", които, според някои данни, възлизат на 600 млн. евро.

След тези коментари в Брюксел дойде съобщението, че словашкото правителство отлага решението си за рестартиране на реактора в централата си.

Премиерът Роберт Фицо посочи след заседание на кризисния щаб на кабинета, че правителството води "интензивен диалог" с Европейската комисия, като въпросът за повторното пускане на спряния реактор продължава да бъде "много актуален" и цялата техническа работа по възобновяването на работата на АЕЦ е завършена в пълен обем.

Споделяне

Още от Европа