Брюксел заплашва да забави членството на България и Румъния, според в. Монд

Брюксел заплашва да забави членството на Румъния и България, гласи заглавие на статия, поместена в уебсайта на в. Монд във вторник.

Кореспондентката на вестника в Брюксел Рафаел Риве отбелязва, че закъсненията на двете страни в прилагането на общностното право, борбата с корупцията и зачитането на свободите безпокоят Европейската комисия и някои страни членки на ЕС. Авторката припомня решението, взето в Брюксел на срещата на върха на Европейския съюз през декември, според което присъединяването на двете страни може да се забави с една година, ако се установи, че Букурещ и София не са в състояние да спазват условията за членство "във важни области".

По-нататък публикацията се спира подробно на реформите, които трябва да осъществят новият румънски президент Траян Бъсеску и новото правителство на премиера Калин Попеску Търичану.

В отделна статия под заглавие "Двете страни продължават да практикуват изтезания и грубо отношение", в. Монд изтъква, че въпреки предстоящото присъединяване на България и Румъния към ЕС на 1 януари 2007 г., там продължават да се нарушават грубо човешките права. През 2004 г. Европейският съд по правата на човека издаде две присъди срещу Румъния и четири срещу България, посочва изданието, цитирано от БТА.

В статията са описани конкретни случаи на мъчения и действия, унижаващи човешкото достойнство срещу граждани на двете страни, извършени от силите на реда.

Споделяне

Още от България