БСК, ДЗИ и Росексимбанк създадоха гаранционен фонд за българското участие в Ирак

БСК, ДЗИ и Росексимбанк подписаха договорът за създаване на гаранционен фонд за участието на български фирми в следвоенното възстановяване на Ирак.

Финансовите гаранции на фонда ще създадат възможност за участие на българските фирми като поддоставчици и подизпълнители на главните контрактори при изпълнение на инфраструктурни проекти, болници, училища и др., при хуманитарни доставки - храни, медикаменти, оборудване. В средносрочен план той ще покрива и гаранцията на българските изпълнители за добро изпълнение.

От учредителите съобщиха, че ще бъдат осигурени възможности и за застраховане на сключените договори от български и чуждестранни застрахователни и презастрахователни компании.

Според председателя на БСК Божидар Данев до 2 седмици ще стане ясно и очакваното включване във фонда на международна финансова институция.

Изпълнителната директорка на Росексимбанк Дияна Младенова заяви, че банковите гаранции ще се отпускат на всички желаещи фирми, които предоставят добри проекти. След като българска фирма спечели проект, той ще бъде застрахован от ДЗИ и презастрахован от международна компания.

Всички фирми, желаещи да получат банкови гаранции, ще подават заявки в БСК. Допускат се фирми с ликвидни задължения, но не и такива в несъстоятелност.

При учредяването заместник-министърът на финансите Любомир Дацов прочете приветствие от името на министър Милен Велчев. Той изразява своято подкрепа за начинанието. Именно от министерстовто на фиансите се очакваше да отговори на въпроса, дали е възможно създаването на държавен гаранционен фонд.

В няколко поредни изявления Министър Милен Велчев обясни, че за целта няма предвидени средства в държавния бюджет. В днешното издявление на министъра се казва, че в условията на валутен борд и ограничени финансови възможности на държавата за пряко финансиране, изграждането на гаранционен фонд с изцяло частен капитал е верният подход за подпомагане на българските фирми за участие във възстановяването на Ирак.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?