БСК и синдикатите предлагат обществен договор за нова конституция

Българската стопанска камара (БСК) и двата синдиката КНСБ и "Подкрепа" излязоха с обща декларация и се обявиха за свикване до края на тази година на Велико народно събрание, което да приеме нова конституция. Трите организации предлагат политическите сили и представителите на гражданското общество, в това число национално представителните организации на бизнеса и работниците, да подпишат обществен договор, с гарант президента на България.

Идеята е в обществения договор всички да се обединят около общи принципи на бъдещата нова конституция и да декларират съгласието си за свикване на Велико народно събрание.

Планът предвижда на следващото Народно събрание да се постави срок до края на годината, в който да разработи проект за нова конституция след което да бъдат свикани нови избори за Велико народно събрание, което да я приеме.

”Новата конституция трябва да постави основите на нов политически модел, базиран на разширяването и гарантирането на основните права на гражданите, гражданско участие при формирането и контрола на националните цели, управленските действия и разходването на публичните средства. Декларираме нашата готовност да съдействаме за постигане на горепосочените цели според експертните си възможности и дадените ни от законодателството на страната правомощия и отговорности”, се казва в декларацията.

БСК, която е една от четирите национално представителни работодателски организации, и двата синдиката настояват за преосмисляне на призивите в публичното пространство за национализация на частни компании, което според тях  е негативен сигнал за демократичното развитие на България.

"Смяната на частния монопол с държавен не решава проблема – решението е в ръцете на държавата, която трябва да създаде правила и да следи за тяхното спазване", се посочва в декларацията.

Трите организации предлагат сключването на обществен договор за нова конституция и незабавни промени в законодателството преди разпускането на парламента, ”които ще гарантират ефективна защита на потребителите на монополни услуги”. Тези стъпки, както и мерки за компенсиране на доходите ще доведат до успокояване на обществото, смятат трите организации.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?