БСК иска Сребърният пенсионен фонд да има нови приходоизточници

БСК иска Сребърният пенсионен фонд да има нови приходоизточници

Сребърният пенсионен фонд да се сдобие с допълнителни приходоизточници, предлага Българската стопанска камара (БСК) в писмо до финансовия министър Владислав Горанов и до социалния министър Бисер Петков.

Фондът, който е част от фискалния резерв, в момента разполага с близо 2.8 млрд. лв. и не може да се харчи преди края на 2018 г.

"Необходимо е да се регламентират и осигурят редовни и по-значими постъпления в Сребърния фонд като например излишъците от такси, събирани от държавните институции над действителните разходи за предоставяне на съответните публични услуги, а също и целият размер на всички приходи от приватизация, а не само на частта, която е "отчетена по държавния бюджет", настояват от стопанската камара.

Според БСК във фонда трябва да влизат и "отклонените постъпления към "Държавната консолидационна компания" от приватизация на дялове и акции на държавни предприятия".

От камарата настояват да започне активно управление на средствата на фонда чрез сключване на споразумение между МФ и БНБ.

За по-ефективна работа на институцията трябва да бъде създадена специална агенция към Министерството на финансите или суверенен държавен фонд, препоръчват още от БСК.

Според БСК Сребърният фонд трябва да продължи да функционира като резерв на държавната пенсионна система. В бъдеще средствата могат да се ползват за дофинансиране на пенсиите заради правото на прехвърлянето им от частните фондове в НОИ.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?