БСК не подкрепя промените в закона за Сребърния фонд

Българската стопанска камара (БСК) категорично не подкрепя предложенията за промени в Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система, известен още като Сребърния фонд.

Това се казва в становище на камарата, разпространено в сряда, ден преди заседанието на Тристранния съвет, на който ще бъдат разгледани проектопромените в закона за фонда, предложени от Министерството на финансите.

Промените предвиждат разчупване на консервативното управление на парите от фонда с цел повишаване на тяхната доходност. Допуска се влагане на значителна част от средствата (до 40%) в ДЦК, както отделно в чужди и български корпоративни ценни книжа наред с депозирането на средства по сметки в БНБ.

Досега парите от Сребърния фонд (над 1.7 млрд. лв.) лежаха на депозит в БНБ и според изчисленията на Министерството на финансите инфлацията вече е изяла около 40 млн. лв. от тях от момента на влагането им през 2008 г.

Според БСК основният мотив за промените, а именно ниската доходност на фонда, е неприемлив.

Отговорност за управлението на средствата на фонда има неговият управителен съвет, в чийто състав влизат министрите на финансите и на труда, други представители на държавата, на синдикатите и на работодателите. Именно с тяхно решение средствата на фонда са били депозирани в БНБ, вместо да се пласират на международните финансови пазари.

Извършена е национализация на доходността на фонда за сметка на средствата, постъпили в държавния бюджет, посочват от БСК.

Твърдението, че фондът е с ниска доходност, означава, че той е зле управляван, а основната отговорност се носи от представителите на държавата и те трябва да поемат своята отговорност, посочват от камарата.

С пласирането на средства от фонда в държавни ценни книжа ще намалее фискалният и общият валутен резерв. Това ще доведе до възможно намаляване на кредитния рейтинг на страната.

Последствията, според БСК, ще бъдат намаляване на валутното обезпечение и парите в обращение, натиск върху продажбите, работните места, доходите и заплатите, повишаване на лихвите по кредитите, както и дестабилизация на фондовия пазар у нас.

От БСК настояват управителният съвет на Сребърния фонд да изготви стратегия за управлението на средствата на фонда, да се спре със заобикалянето на разпоредбите на закона за фонда, с цел решаване на бюджетни проблеми за сметка на сигурността на пенсионната система.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?