БСК поиска да узнае какво мисли държавата за бъдещето на Пловдивския панаир

Българската стопанска камара (БСК) и ръководството на Пловдивския панаир размениха остри квалификации и реплики на обида, след като камарата разпространи отворено писмо до Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) с питане какво мисли държавата за бъдещето на панаира, който, според организацията, вече не отговаря на нуждите на бизнеса и икономиката и не провежда националните цели на страната.

В последвалия отговор от "упълномощения пресцентър" Пловдивският панаир откри опити за дискредитация на най-голямата изложбена организация у нас и заподозря БСК в опит да присвои една от панаирните сгради, което било и истинската цел на отвореното писмо.

Отговорът на БСК не закъсня и в него бе отхвърлено твърдението, че се правят опити за присвояване на сграда, която била построена от камарата преди повече от 20 години по времето, когато членовете на камарата са били държавни фирми, а панаирът - 100% държавно дружество.

Пловдивският панаир от държавно-общинско дружество с дял на държавата от 51% преди три години тихомълком стана частно-общинско-държавно дружество, като държавата престана да е мажоритарен собственик, "без да се усети". С правни хватки и с помощта на "услужливостта" на общинския съвет в Пловдив, бизнесменът Георги Гергов успя да направи от общинско-частното дружество "Пълдин туринвест", миноритарен съакционер в панаира, мажоритарен собственик.

На практика Гергов, който е в ръководството на БСП в Пловдив, и има силни позиции в общинския съвет, кметството и бизнес кръговете около левицата, който афишира приятелството си с президента Първанов, овладя панаира и го управлява като едноличен собственик.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков коментира неведнъж казуса с приватизацията на панаира, извършена в разрез с закона, който сложи дружеството в забранителния списък, като обеща държавата да предприеме юридически стъпки, за да върне контрола си над дружеството. До момента обаче няма информация какво е предприето.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?