БСК предлага домоуправителят да декларира живеещите в имота

БСК предлага домоуправителят да декларира живеещите в имота

Българската стопанска камара (БСК) внесе няколко предложения за корекции на внесената от правителството в Народното събрание нова формула за такса смет.

Според проекта от 2019 г. такса смет ще се определя по избор на общината според три бази – индивидуално измерено количество отпадък за имота (включително чрез покупката на торби), количество битов отпадък за имота (определено според броя и вместимостта на съдовете за събиране на боклука и честотата на тяхното транспортиране) или броя ползватели на услугата в имота. Данъчната оценка, която е най-ползваната основа към момента, ще отпадне.

Само по отношение на пространствата за обществено ползване ще се допуска таксата да се определя според броя на ползвателите на имота или разгърнатата застроена площ. БСК обаче настоява застроената площ да отпадне като опция, защото няма връзка с количеството на произведения отпадък.

Текстовете на правителството предвиждат още до 30 юни 2018 г. гражданите да декларират пред общинските власти броя на ползвателите на имота си. От камарата обаче предлагат декларирането да може да се прави и от домоуправителите на онези сгради, в които има обособена етажна собственост.

Бизнес организацията настоява и да се запази възможността на фирмите, които имат сключен договор за сметоизвозване и третиране на отпадъка, да не плащат такса смет, каквато опция има в момента.

Очаква се промените да се обсъдят в парламента след лятната ваканция на депутатите.

Споделяне

Още от Бизнес