БСК предложи създаване на Гаранционен осигурителен фонд

За създаване на Гаранционен осигурителен фонд се обявиха от Българската стопанска камара (БСК). Работодателската организация приветства по-голямата част от промените на текстовете за втора пенсия, предложени от Министерството на финансите в петък.

От Стопанската камара определят като "дискусионно” предложението, според което се намалява индивидуалният коефициент на осигуряваните за времето, в което са се осигурявали в частен пенсионен фонд, а за престоя на партидите им в т. нар. Сребърен фонд коефициент не се намалява. Според работодателите подобен запис дава допълнително предимство на държавния фонд и поставя частните фондове в неравностойно пазарно положение.

От БСК приветстват идеята на Министерството на финансите да можем многократно да преместваме партидите си от частен фонд към държавното обществено осигуряване и обратно, както и запазването на режима, действал до края на миналата година, според който хората, които тепърва започват трудовия си стаж, се разпределят по служебен път към частен фонд, ако не направят друг избор. В текстовете, приети през декември от ГЕРБ и ДПС, ако не направят избор, партидите им остават в НОИ.

Стопанската камара повдига въпроса за създаването на фонд, който да гарантира осигурителните плащания по подобие на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Работодателите настояват промените за втора пенсия да се разгледат в съвета за тристранно сътрудничество.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес