БСК се обяви срещу новите рестрикции за тютюнопушене на обществени места

БСК се обяви срещу новите рестрикции за тютюнопушене на обществени места

Българската стопанска камара (БСК) не подкрепя предложените от здравното министерство промени в Закона за здравето, които разширяват забраната  за пушене на закрито и променят дефиницията за закрито обществено място, така че в нея вече ще попадат и преградените с найлони тераси, тротоари и дворове.

“Като отчитаме необходимостта от ограничаване на вредните навици, включително тютюнопушенето, не можем да не отбележим със съжаление, че провежданата до момента държавна политика е неефективна, основно поради факта, че залага на рестрикциите, а не на насърчителните мерки. Казано по друг начин, наказваме пушачите с изградени навици, а не се грижим за възпитанието на подрастващото поколение“, се посочва в позицията на БСК.

“Всъщност, големият потърпевш от прилаганата политика е частният предприемач, който трябва да поема тежестите и отговорностите за осигуряването на здравословен начин на живот на населението. За съжаление, резултатът от настоящата забрана за тютюнопушене е, че непушачите изгубиха гарантираните си места, свободни от тютюнев дим, тъй като е обществена тайна, че забраната масово се нарушава.“, казват от Стопанската камара.

Според БСК, липсата на икономически стимули и пряката намеса на държавата в организацията на частната собственост са причина за масовото нарушение на действащото законодателство у нас.

Нещо повече, рестрикциите от 2012 г., както и тези, които новият правителствен законопроект предвижда, според БСК не отчитат направените инвестиции в климатични инсталации и допълнителни съоръжения, а това е предпоставка за заобикаляне на нормата.

“Няма по-лош закон от неприложимия закон. Неприложимият закон ражда нелоялна конкуренция и корупция – две явления, които трябва да бъдат ограничавани, а не насърчавани. С предвижданите законодателни промени тези негативни явления ще разширят своя обхват, а не обратното. При това, ползите за общественото здраве ще продължат да бъдат измамни и “на хартия“, се казва още в позицията на БСК.

Експертите на камарата напомнят, че от въвеждането на тоталната забрана за тютюнопушене в България са изминали повече от 6 години и е редно, преди да се пристъпва към нова промяна на законодателството в тази сфера, да се извърши последваща оценка на въздействието на действащата норма.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес