БСП агитират на живо и с брошури: "Изпълнихме каквото обещахме"

БСП агитират на живо и с брошури: "Изпълнихме каквото обещахме"

Дългото и протяжно изказване на премиера Станишев пред парламента, което удави дебата по вота на недоверие към кабинета му миналата седмица, е било репетиция на основните тези, с които социалистите ще убеждават електората да им гласува нов управленски мандат. Същите тези ще повтарят министри и депутати от БСП на започналата в сряда разяснителна кампания под мотото "Изпълнихме каквото обещахме".

С нея всъщност социалистите стартират предизборната агитация, която в първия си етап ще продължи до края на март. За десантите из страната са отпечатани и три цветни луксозни брошури, илюстрирани със снимки на премиера с каска и без каска, на които той се ръкува с работници, прерязва ленти или пък си купува бонбони от сергия.

Според представители на партийното ръководство брошурите общо са 90 хиляди и струват 5 хиляди лева, отпуснати от Висшия съвет на БСП. Отпечатани са "с отстъпка" в печатница "Демакс" на червения депутат Петър Кънев.

Относно предизборните обиколки на министрите и зам.-министрите, от "Позитано 20" коментираха, че те ги съчетават с "различни държавни ангажименти". Това означава, че партийната агитация ще се финансира с държавни средства.

В брошурите на БСП има и графики, онагледяващи обещаното и свършеното – увеличаване на работните места за 4 години с над 344 000, намаляване на безработицата от 10.7 процента (през 2005 г.) до 6.3 на сто през 2008 г., както и увеличаване на минималната работна заплата от началото на мандата с 47 процента – от 150 лв. на 220 лв. сега. "България е аткрактивно място за живеене, работа и създаване на семейство! От 2005 г. привлякохме повече инвестиции, отколкото през всичките години на преход. През 2007 г. те достигнаха рекорден размер от 6 517 млн. евро", пише още в една от дипляните.

В другата социалистите отчитат като успехи достигане на средногодишен ръст над 6 процента за периода 2005-2008 г., който е "един от най-високите в ЕС", създадаване на атрактивна данъчна система, привличане на повече инвестиции – над 20 млрд. за 4 години, както и "безпрецедентно нарастване на пенсиите" – минималната ще е близо 136 лева, което е близо два пъти повече от началото на мандата, и увеличаването на платеното майчинство.

Третият, най-обемист материал, е под формата на книжка и носи названието "План 2009. Финансова стабилност, подкрепа за бизнеса, социална защита на хората" и в 16 страници и в по-кратка форма всъщност е предаден отчета на премиера, направен по време на дебата за седмия вот на недоверие към правителството, поискан от опозицията за цялостната му политика.

Освен, че предупреждава за настъпващата към България финансова и икономическа криза и съответно взети мерки от страна на властта, БСП обещава изграждане на модерна инфраструктура, като в тази област ще се работи за доизграждане на магистралите "Тракия", "Струма", "Люлин", "Марица", модернизиране на жп инфраструктурата и т. н. Направен е и отчет на изхарчените пари за пътища, но никъде не се споменава за изгубените от ЕС милиони евро, както и за блокираните около 180 млн. евро по ИСПА за "Люлин" и Дунав мост ІІ.

За тази година се подготвят енергийни проекти на стойност близо 6 млрд. евро, пише още в "План 2009". Предвиждат се и мерки за подобряване на бизнес средата, инвестиции за модернизиране на земеделието. Има и отделна глава, посветена на "социалната защита на хората" и "продължаване на реформите в образованието и науката". Всички тези мерки на БСП "имат една основна цел: Да гарантират, че България ще пострада минимално от глобалната криза и ще запази икономиката си стабилна в условията на финансова и икономическа несигурност в света".

Обиколките на висши представители на БСП започнаха в четвъртък в областите София и Смолян.

Споделяне

Още по темата

Още от България