БСП атакува Борисов с горските заменки на негов депутат

БСП нападна премиера Бойко Борисов с твърдението, че най-голямата неправомерна замяна на горски терен, визирана в писмото на Европейската комисия, е на депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Лидерът на БСП Сергей Станишев, по време на чието правителство са станали скандалните сделки, призова Борисов да каже дали са престъпления замените на неговия депутат.

"Тези които твърдят, че всяка замяна е престъпление, в това число и премиерът, трябва да отговарят на въпроса: Престъпник ли е неговият народен представител Емил Димитров, който е извършил най-голямата замяна на гори през 2009 г. - 900 дка. Престъпници ли са хора като Тодор Батков и Краси Гергов. Аз не смятам така", заяви Станишев.

По думите му не може да бъде престъпление нещо, което е било правено в рамките на закона. Бившият премиер освен това напомни, че промяната на предназначението на гората е извършвано от общините.

Отговорът на Борисов бе, че Емил Димитров не е бил депутат на ГЕРБ, когато е извършил замяната. Той обясни още, че това не е била най-голямата замяна през мандата на предния кабинет. "Тези, които, както главният прокурор каза, са извършили престъпления, влизат в затвора. Каквото за едните, такова и за другите”, заяви Борисов.

Преди два дни той съобщи, че България е заплашена със санкции, тъй като чрез редица сделки за замени на гори и земи на практика е предоставяна непозволена държавна помощ на частни лица и фирми.

Само за 15 замени, извършени в началото на 2009 година, възможната глоба варира между 55 и 126 млн. евро. Изчисленията за 3-те години членство в ЕС могат да доведат тази сума до размер от 1.5 млрд. лева. При представянето на тази информация Борисов заяви, че не може да защитава замените пред Брюксел. Той ги обяви за "престъпления на Станишев, Доган и царя".

Зимитров: Заменката е равностойна

Досега депутатът Емил Димитров се оправдава, че замените са били единственият начин да се снабди с исканата гора и предпочитал да я купи, но такава възможност е нямало.

Народният представител от ГЕРБ се оказа в центъра на скандала заради извършената замяна от страна на фабрика "Медикет" в Етрополе, която получава 917 дка държавна гора, оценена по 68 ст. на кв.м. Собственик в предприятието е фирма "Симеон 2", където основен акционер по времето на сделката е именно Емил Димитров.

По-късно в петък Димитров заяви, че никога не е "фигурирал" във фирмата, осъществила замяната, а е бил акционер в дружества, които са имали дялове в нея. Освен това по думите му разменените гори са абсолютно равностойни.

"Това е чиста комасация на гори, които се намират между Етрополе и село Черни Вит, допълни Димитров. Сменени са с горски масиви в района, както и в съседните общини - Тетевен и Ловеч. Там никога не е сменяно предназначението и никога няма да бъде сменено", каза Димитров.

Името на сегашния зам.-председател на парламентарната комисията по земеделие се споменава и в друга замяна. По нея фирма "Експрес турс" е получила 11 дка гори край Несебър. Собственик на "Експрес турс" е "Елеонора транс", където Димитров е бил акционер заедно със Славян Теофилов, бивш кандидат за депутат от РЗС.

Евроглобата може да е по-висока

Междувременно зам.-министърът на земеделието и горите Георги Костов прогнозира, че възможната глоба, която може да бъде наложена на България заради замените, ще е над 55 млн. евро.

Костов заяви, че първата глоба най-вероятно ще бъде по-голяма от 55 млн, защото част от заменените гори вече са променено предназначение и върху тях може да се строи.

Той добави, че е получил на 7 август писмо от прокуратурата с въпрос дали сделките не могат да бъдат отменени. Зам.-министърът заяви, че това е невъзможно, защото Държавната агенция по горите не може да оспори сама договорите, които е сключила.

"Регионалните дирекции на ДАГ предварително съгласуват договорите и те не могат да съдят сами себе си, защото няма как да се случи. Трябва външна институция, каквато се явява прокуратурата примерно или друг държавен орган, който може да заведе дело за развалянето на тези договори", обясни Костов.

Той припомни, че от началото на 2008 г. до забраната за извършване на замените от началото на 2009 г., са извършени сделки за 33 000 декара. От тях 4000 дка са вече променено предназначение, а другите са попаднали под мораториума за извършването на промени.

"Няма случайни хора за апетитните парцели" 

Георги Костов също защити като правомерна сделката на Емил Димитров, но в същото време призна, че сред тези, които са получили апетитни парцели, "няма случайни хора".

"Да, няма случайни хора - медийни магнати, нали, хора, известни с туризма, но аз как да коментирам всеки един от тях?! Не можем да ги обявим тези хора за престъпници", каза той. Според него въпросите трябва да бъдат задавани към администрацията.

Депутатът от БСП Димчо Михалевски също заяви, че БСП и другите партии в предното управление са платили своята политическа цена за вършеното на предните избори. Той призна, че социалистите са направили грешка като не са спрели замените по-рано.

Еколози: ГЕРБ да не го увърта

Междувременно от Коалицията “За да остане природа в България” обвиниха управляващите, че увъртат с намерението си да докажат престъпление, за да избягнат санкцията за неправомерна държавна помощ с случаите с посочените от ЕК заменки.

Според еколозите, дори и тази тактика за пред Брюксел да успее, тя само ще отложи временно глобата за страната ни, като усложни и оскъпи нататъшния процес, тъй като замесените фирми ще имат достатъчно време да прехвърлят собствеността върху бившите държавни терени, или просто да фалират.

Замените са държавна помощ, независимо дали при осъществяването им има, или няма престъпни действия., защото наредбата за оценка на горите, по която е извършена оценката на имотите, не е отразила в достатъчна степен свободния пазар на земи и гори, търсенето и предлагането на имоти, посочват от коалицията.

Според нейните представители Европейската комисия няма да вземе насериозно твърденията за престъпно действие, защото това означава да се представят доказателства за открити досъдебни производства за всички извършени замени, каквито до момента няма.

Коалиция “За да остане природа в България” припомня, че замените на земеделски земи са също толкова порочни и непазарни, колкото и замените на гори. Решенията по скандала със замените земеделски земи и гори са единствено вътрешни и всички институции трябва да се обединят за тяхното кардинално и бързо разрешаване.

Споделяне

Още по темата

Още от България