БСП атакува концесията за чистотата заради “разпада на дясното мнозинство” в София

БСП атакува концесията за чистотата заради “разпада на дясното мнозинство” в София

Столичната организация на БСП излезе в неделя с политическо решение за прекратяване на концесията за чистотата на София, което, според социалистите, може да се реализира за около една година. Това ще е и преходният период, който от организацията предлагат, за да стартира необходимият конкурс за възлагане на тази дейност на нови изпълнители.

В четвъртък общинските съветници от БСП Росен Малинов и Жельо Бойчев са внесли в деловодството на Столичния общински съвет (СОС) доклад за стартиране на процедурата по прекратяване на отношенията с концесионерите ДИТЦ, “Волф” и “Чистота”.

На специална пресконференция в неделя на градската организация на левицата бе обяснено, че причините за предложението са разпадът на дясното мнозинство в СОС и дебатът около план-сметката за чистотата на града.

Разривът в дясното мнозинство (СДС, ССД, Демократи за София, БЗНС – НС, Гергьовден, ДП) започна преди два месеца, след като ССД гласува за освобождаването на двама районни кметове на СДС, а след това поиска и оставката на зам.-кмета по екологията Милор Михайлов (СДС). Хората на Стефан Софиянски след това гласуваха и срещу ползващия се с подкрепата на СДС и Бойко Борисов кандидат за изпълнителен директор на “Топлофикация - София” Борис Тодоров.

Впоследствие те подкрепиха кандидата на БСП и НДСВ Наско Михов, който основно с тяхната подкрепа и тази на “Демократи за София” се пребори за поста.  

София няма да плати нищо

Според столичната организация на БСП след прекратяването на договорите общината няма да дължи нищо на трите фирми, защото контрактите досега многократно са били нарушавани. Като пример бе посочено, че кофите и казаните за сметта не се мият и дезинфекцират два пъти годишно, както и че съдовете за боклука не са подменят достатъчно често с нови. 

“Ако кметската администрация досега беше направила необходимото по контрола на концесионерите, със сигурност щеше да бъде събрана достатъчно документация да се прекратят тези договори”, заяви общинският съветник и член на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев.

В концесионния договор, цитиран от червените съветници, е разписано, че ако общинската администрация изпрати три уведомления до концесионерите, че не изпълняват своите задължения, договорите могат да бъдат прекратени.

По-рано главният секретар на общината Росен Желязков обясни, че ако бъдат прекратени договорите, София ще плати милиони левове неустойки и ще бъде зарината в боклук.

БСП отрече искането да е начало на предизборната ѝ кампания

Според Антон Кутев с искането за прекратяване на концесията за чистотата на София БСП не цели ефектно стартиране на предизборната кампания за кметския пост в столицата, въпреки задаващите се местни избори през есента. “Ако целта бяха изборите, то ние трябваше да внесем подобно предложение не сега, а по-късно”, обясни той.

Според него проблемът би могъл да се политизира, ако СОС вземе решение да прекрати договорите, а Бойко Борисов откаже да го изпълни.

“Много ще е интересно, ако кметът не изпълни подобно решение, въпреки че цяла година преди това е говорил как ще изгони Вълка (собственикът на “Волф” и ДИТЦ Румен Гайтански – б.р.) от чистотата”, каза Кутев.

На частичните избори за кмет през 2005 г. кандидатът на левицата Татяна Дончева загуби в София от Бойко Борисов, но сега социалистите си поставят като основна задача да спечелят София. Засега индикациите от страна на ГЕРБ са, че Борисов отново ще бъде основният политически опонент на БСП в столицата.

Заиграването със столичната концесия по чистотата е удобен начин върху кмета и неформален лидер на ГЕРБ да бъде лепнат етикетът на защитник на статуквото в София. От левицата припомниха още, че преди една година Борисов успял да договори налагането на GPS-контрол върху концесионерите по чистотата, но и досега тази система не е заработила.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?