БСП атакува правителството заради необезпечени договори

БСП атакува правителството заради необезпечени договори

БСП обвини Бойко Борисов за "безпринципна" политика при сключването на необезпечени договори. Депутатът от левицата Корнелия Нинова заяви по време на парламентарния контрол в петък, че това, за което Борисов обвинява предходната власт, се случва и при неговото управление.

Тя допълни, че тези действия стават ясни от стенограмата на заседанието на Министерския съвет от 12 май тази година. Тогава МВР е получило зелена светлина да стартира обществени поръчки за 8.2 млн. лева, без да има средства за това в бюджета.

Вътрешното министерство иска тези пари, за да осъществи разместванията между ГДБОП, ДАНС и Комисията по сигурността на информацията, чиито служители в момента са настанени в различни сгради. Друга цел е след 1 януари в сегашната сграда на ДАНС да бъде поместен и бъдещият специализиран съд.

Основният разговор на заседанието се води между премиера Борисов, зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков и зам.-министъра на финансите Владислав Горанов.

Горанов предупреждава, че ако правителството приеме решение за отпускане на тези пари, няма как те да бъдат отпуснати от бюджета предвид състоянието му към месец май, а и след актуализацията през юли. Вучков обяснява на премиера, че е "много важно" и "хубаво" да има решение на правителството, за да бъдат обявени обществените поръчки още през 2010 година.

Борисов пита Горанов какво може да се направи в случая, за да "вървят процедурите", "защото и това е реформа в сектора за сигурност". Представителят на финансовото министерство обяснява, че решението трябва да бъде взето така, че да не бъде със силата на постановление на Министерския съвет и съответно публикувано в Държавен вестник. Това би означавало, че парите, които ги няма бюджета, трябва да се преведат веднага.

"Така или иначе, тук колегите от МВР се притесняват да започнат да поемат ангажименти, за които считат, че нямат ресурс в техния бюджет. Една индулгенция, каквато в случая се търси за предприемане на бъдещи действия, би могла да бъде оформена не като нормативен акт, който трудно ще бъде изпълнен днес, а като протоколно решение или решение на Министерския съвет, което не се обнародва и няма същата тежест, но има същия смисъл", обяснява Горанов.

Борисов призовава Вучков и Горанов да се разберат с юристите на МС извън залата. От стенограмата става ясно, че двамата все пак се разбират и точката е приета "на вносител".

"Приема се точка 29 на вносител. И задачата, която имате - 500 милиона лева допълнително приходи в бюджета! Тогава ще ви дам и тези осем. До всяка будка полицай, всеки ден - това, за което сме се разбрали с министъра. Всеки ден районните инспектори до директорите да докладват в техния район, участък, пазар кой и как продава контрабандно цигари и алкохол и да бъде задържан", обобщава Борисов след приемането на точката през май.

В петък той обяви от парламентарната трибуна, че винаги е постъпвал принципно, както към своите хора, така и към предните управляващи. Той обвини отново правителството на тройната коалиция, че са му оставили договори за милиарди, които не са били разплатени по време годините с бюджетен излишък.

Споделяне

Още от България