БСП атакува предизборно концесията за столичната чистота

БСП атакува предизборно концесията за столичната чистота

Групата на БСП в Столичния общински съвет (СОС) предлага да стартират процедури по развалянето на концесионните договори за чистотата на София, съобщи в четвъртък за Mediapool общинският съветник от социалистите Жельо Бойчев. В началото на следващата седмица социалистите внасят доклад по този въпрос.

Според Жельо Бойчев БСП още преди година е взела политическо решение за действия в тази посока. Официалното му внасяне в СОС обаче ще бъде първата реална стъпка за разваляне на концесията.

Повод за обявените действия стана дебатът около новата план-сметка за почистване на София. Той бе буквално повторение на разискванията по тази тема, проведени година по-рано.

В четвъртък кметът Бойко Борисов (ГЕРБ) поиска от общинските съветници да одобрят 95 млн.лв. за почистването на столицата през тази година.

Петдесет млн.лв. са само за фирмите концесионери ДИТЦ, “Волф” и “Чистота”, 26 млн. лв. отиват за балиране, 10 млн. за сепариране, а останалите пари са за по-дребни дейности.

Това доведе до поредната разгорещена дискусия в СОС за парите, които се пръскат за боклука, и искания за разваляне на концесията. План – сметката бе отхвърлена основно с гласовете на БСП, НДСВ и ДСБ, които посочиха, че в предложението на кмета има неясни мотиви и не става ясно за какво точно ще се харчат парите по пера.

Преди да съобщи, че БСП тръгва към разваляне на договорите, Ефтим Ефтимов показа справка от Столичния инспекторат, според която от 1997 г. до сега разходите за чистота са се увеличили над 10 пъти. В първата година от този период София е платила 9 млн.лв. за екология, докато десет години по-късно разходите вече са 95 млн.лв. при само двойно увеличение на обема на сметта.

През 1997 г. всеки софиянец е платил по 7,52 лв. за чистота, докато през 2006 г. разходите му са вече 72,80 лв.  “Въпреки драстичното увеличение на разходите, София не е станала по-чиста”, добави съветникът.

Източници на Mediapool от червената група споделиха, че решението да се иска предсрочно разваляне на концесионните договори е съобразено с предстоящите местни избори.

На частичните избори за кмет през 2005 г. левицата загуби от Бойко Борисов, но сега социалистите си поставят като основна задача да спечелят София.

По всяка вероятност концесията за боклука няма да бъде развалена, най-вече заради неяснотата кой ще поеме тази дейност след това. Все още няма изготвен и правен анализ колко ще бъде неустойката, която София ще трябва да плати, за да се отърве от Румен Гайтански – Вълка и другите концесионери.

Това ще даде политически коз в ръцете на БСП, които ще могат изведат тезата, че са предприели действия по развалянето на концесията, но другите групи в СОС не са им позволили. До този момент кметът Бойко Борисов на няколко пъти заплашваше, че ще изгони “Вълка от чистота”, но и досега не е внесъл официално искане. Като негов успех може да се приеме единствено скланянето на концесионерите да приемат GPS-контрол върху техните дейности.

Общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев заяви, че неговата група също би подкрепила действията по разваляне на договорите.

Междувременно главният секретар на Столична община Росен Желязков потвърди, че развалянето на договорите за чистотата в този момент ще е изключително неизгодно за общината. Според него само за провеждането на конкурс за нови концесионери ще трябват три месеца, през които градът ще потъне в боклук, защото няма да има кой да чисти. Отделно значителна част от общинския бюджет трябва да отиде за погасяване на неустойки по предсрочно прекратените договори.

Първата концесия за почистването на южните райони на града изтича в края на 2008 г., следва втори договор до края на 2009 г., а последният приключва през 2013 г.

От ДСБ и СДС съобщиха за Mediapool, че биха могли да подкрепят предложението на БСП единствено след като се запознаят с правен анализ на договорите, точните неустойки и предложение за това кой ще чисти столицата, ако не са тези фирми.

Междувременно СОС прие намаляване на промилите, върху които се изчислява таксата смет. Досега столичани плащаха 2,35 промила такса върху данъчната оценка на жилищата си, което бе редуцирано до 2 промила. Намалението бе направено с цел таксата да запази размера си от 2006 г. въпреки увеличението с 20 процента на данъчната оценка.

Изчисления на кметската администрация обаче показаха, че все пак таксата смет ще се вдигне с 2,5 процента.

Справка за увеличението на разходите за почистването на София през последните 10 години

Споделяне

Още по темата

Още от България