БСП атакува съпругата на министър Калчев

Веднага след сбирката си в Хисаря, БСП вкара в ход действия за компрометиране на определени лица от партията, които Сергей Станишев нарече най-общо клиентелистите, "които бъркат в кацата с меда". Днес в Стара Загора областният лидер на партията Трифон Митев и Емилия Масларова заявиха, че ще сигнализират областната инспекция по труда за действия на новите собственици на фирма "Ремотекс" в Раднево, които противоречат на трудовото ни законодателство. Става дума за фирма "Полет 21", в която съсобственик е Йорданка Калчева, съпругата на министъра на държавната администрация Димитър Калчев.

Според социалистите новите собственици на голямото предприятие за ремонт на тежко минно оборудване са предприели действия за преструктуриране на фирмата и принуждавали работещите там близо 1000 души сами да си подават сами молби за напускане.

Областната инспекция по труда най-вероятно ще направи проверка и ще се произнесе дали частниците нарушават българското трудово законодателство. Илюзия е да се мисли обаче, че само ден след като БСП реши да върви към предсрочни парламентарни избори, а преди това да поиска поредния вот на недоверие към кабинета, този ход с атаката срещу Димитър Калчев е случаен. Защото веднъж след шумната и придружена с протестни действия на синдикатите приватизация на "Ремотекс", социалистите бяха питани за участието на Йорданка Калчева в тази фирма. Но тогава конюнктурата беше друга и те подминаха журналистическите въпроси с недомлъвки.

След като обяви курс към предсрочни избори, лидерът на БСП Сергей Станишев каза, че оставането на Димитър Калчев и Меглена Плугчиева в кабинета е въпрос на техен личен избор. Днес левицата направи първия си удар срещу съпругата на министъра на държавната администрация с мъглявата формулировка, че нейното участие в "Полет 21" не е незаконно, но ставала дума за двойни морални стандарти в управлението. Справка показва, че Йорданка Калчева, освен в "Полет 21" участва още в управлението на четири фирми и фондации и е съсобственик в още девет.

В същото време левицата подминава с мълчание въпросите за двойните морални стандарти на други хора от управлението, свързани с нея. Като някои кметове, например. Миналата седмица в Казанлък общинската избирателна комисия разгледа молба за прекратяване предсрочно мандата на кмета на града Стефан Дамянов, подкрепен от БСП, НДСВ и ДСП на местните избори миналата година. Заради участието му в няколко търговски дружества. На въпрос как левицата ще отхвърля съмнения за подобни двойни стандарти в сферата на морала, Емилия Масларова спомена решението на партията до април да бъде създаден подробен регистър с фирмите на членове на ВС на БСП или на техни роднини. За да бъде ясно на обществото по какъв начин представителите на левицата участвали в икономическия живот на страната.

В Стара Загора Емилия Масларова каза още, че вотът на недоверие към кабинета "Сакскобурготски" няма да е изобщо за социалната му политика, а за геноцид в социалната сфера - институционална и към отделни прослойки в обществото, между които майките и хората в неравностойно положение. Което пък Петя Божикова и Атанас Щерев - депутати от НДСВ пак днес в Стара Загора нарекоха "явен цинизъм".

Споделяне

Още от България