Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

БСП атакува тежко енергийния регулатор със сделката "ЧЕЗ"

Внася в прокуратурата сигнал срещу шефа на КЕВР, което той определи като опит за натиск и кризисен пиар

15 коментара
Корнелия Нинова, сн. БГНЕС

Социалистите откриха в четвъртък тежка атака срещу председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Те внесоха сигнал до прокуратурата срещу него и обявиха, че ще вкарат в парламента проекторешение за отстраняването му.

Причината е, че повече от месец комисията не разглежда внесената от БСП подписка, подкрепена от 200 хил. души от партийните структури, с искане да се спре сделката на пазарджишката фирма "Инерком" с чешката ЧЕЗ за придобиването на електроразпределителната мрежа и доставчика на ток в Западна България.

Иванов определи действията на Нинова като "опит за политически натиск над енергийния регулатор" и "опит за кризисен пиар, чрез който партията се опитва да отклони вниманието от тежките си вътрешно-партийни проблеми".

Скандалът тръгна от парламента на фона на обявеното напускане на  парламента от едно от знаковите лица на левицата Жельо Бойчев с официалния мотив, че ще се отдаде на бизнес дело, но неофициално се твърди, че конфликтите му с Нинова са се задълбочили до степен непоносимост.

При приемането на доклада за дейността на КЕВР за 2017 г. от Народното събрание, БСП отново повдигна темата за сделката "ЧЕЗ" и поиска да знае защо подписката ѝ за спирането на продажбата не се разглежда.

Иванов ѝ отвърна, че подписки се събират за провеждане на референдуми, но не са причина за произнасяне по сделки за над 20 процента от енергийни компании, с каквото правомощие се сдоби през април КЕВР, след скандала с покупката на българските активи на ЧЕЗ от "Инерком". Това правомощие бе гласувано по искане на Обединените патриоти, с ясното съзнание на ГЕРБ, че текстовете не са работещи и приложими без разписани критерии за проверка на сделките и въпреки съпротивата на Иванов.

Отговорът на Иванов ядоса лидера на БСП Нинова и тя го обвини, че е ударил шамар на парламентаризма, наричайки приетия закон лош. След което свика пресконференция и обяви за прокурорския сигнал и исканата оставка на регулаторния шеф.

Нинова: Сделката си върви тихомълком

Председателката на БСП побърза да направи връзка между непредприетите действия от КЕВР, започналото преди дни в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разглеждане на исканото от "Инерком" одобрение на сделката, което е нужно за финализирането ѝ, и предстоящото повишение на цената на тока от 1 юли,  независимо че определянето на тарифите в сектора се случва всяка година по това време.

"Има ли отношение всичко това, което се случва в последните няколко дни? Сделката в КЗК, както знаете влезе, КЕВР отказва да я провери, въпреки че законът ги задължава. Сделката тихомълком си върви и на първи юли нови цени. Питаме, има ли връзка между тези неща? Въпреки специалното изменение в закона, днес господин Иванов пред целия парламент каза, ние този закон няма да го изпълним, защото той е лош", коментира Нинова.

"Въпреки специалното изменение, г-н Иванов каза пред целия парламент, че няма да го изпълни, защото е лош. Един друг закон – Наказателният кодекс, предвижда 5 години лишаване от свобода“, направо заплаши Нинова. Тя допълни, че в петък БСП ще внесе в парламента проекторешение за освобождаване на Иванов от поста на председател на КЕВР, който се избира от депутатите.

Според юристи подписка не може да е основание за решение на комисията

"В пленарната зала на Народното събрание аз не съм заявявал, че Комисията за енергийно и водно регулиране няма да изпълни закона. Аз просто дадох пояснение относно обстоятелствата, при които комисията може да се произнесе с решение, което е в съответствие със закона, което е прозрачно и което е правилно мотивирано", каза по-късно пред журналисти Иванов.

Той обясни, че относно внесената преди месец от БСП подписка за спирането на сделката "ЧЕЗ" е потърсил становище от редица юристи и те са били на мнение, че една подписка не може да бъде основание за произнасяне на комисията по определен начин.

"Подписка, която е инициирана и в последствие внесена от политическа сила в един независим регулатор, е очевиден опит за натиск върху действията и решенията му. Защото не се изисква в подписката регулаторът внимателно и обективно да се произнесе, а се настоява за произнасяне по строго определен начин – такъв, какъвто го е формулирала политическата сила", посочи Иванов, който оглави КЕВР по предложение на ГЕРБ, независимо че е представител на "Демократи за силна България". Досега управляващите винаги са подкрепяли Иванов.

Борисов: Не се меся в независими организации

Въпреки това премиерът Бойко Борисов предпочете да се дистанцира от провокирания от БСП скандал. "Не се меся в независими организации", заяви той пред български журналисти в Брюксел, където е за срещата на върха за мигрантската криза. Борисов смята, че под председателството на Иван Иванов КЕВР е независима

"Всички знаят, че Иван Иванов беше депутат от ДСБ - партията на Иван Костов. Затова тогава, когато парламентът решаваше преди няколко години действително да е независим регулатор и той ни трябва да е такъв. Дали ще е Иван Иванов, или Х, или от БСП, но на всеки управляващ му трябва независим регулатор", каза Борисов.

"Ако не го харесват, да предлагат в парламента, да търсим решение, но когато дадат сметките - КЕВР, всички трябва да ги приемаме, защото това е независим орган“, посочи той и даде за пример как не може да се задържи поскъпването на газа, тъй като цените растат на световните пазари, а у нас е спрян шистовият добив, за да се угоди на протестиращите. "Как да се запази цената? Другият вариант е от данъкоплатците да дотираме тази цена", допълни той.

Подписката на БСП срещу сделката "ЧЕЗ" бе внесена преди месец, ден след като Народното събрание прие доклада на оглавяваната от БСП анкетната комисия, разследваща сделката, която все още не е финализирана, тъй като се чака одобрението ѝ от Комисията за защита на конкуренцията, както и новият собственик да заплати на ЧЕЗ над 340 млн. евро до края на ноември 2018 г.

Може ли да се проверява без критерии?

Реално подписката няма никаква правна стойност и не поражда задължение към която и да е институция да се съобрази с нея. С нея обаче БСП поиска Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да анулира сделката по силата на предоставените ѝ в края на април законови правомощия да се произнася по придобиване на над 20 процента от енергийни предприятия. Но критериите, по които КЕВР ще решава дали да пуска или спира подобни сделки, все още не са приети, така че регулаторът няма база за произнасяне.

Въпреки че в БСП са наясно с това, в четвъртък при приемането от парламента на доклада за дейността на КЕВР през 2017 г., лидерът на социалистите Корнелия Нинова попита председателя на регулатора Иван Иванов какво е решено по подписката им.

В българското законодателство е предвидено подписките да се взимат предвид, когато се свикват референдуми, отговори Иванов. КЕВР стриктно спазва българското законодателство, ако желаете подобна подписка да бъде взета предвид, моля внесете предложение, обърна се той към БСП.

"Да внесат предложение към този текст, който досега беше включен като бланкетен, че един от критериите е, че комисията отказва (сделки) при събрани 200 хиляди подписа. Ние ще изпълним закона, но когато няма такъв текст, ние не можем да взимаме нашето решение, което трябва да почива върху закона и нормативната уредба въз основа на подобна подписка", посочи Иванов.

По думите му нито един регулаторен орган в ЕС няма правомощия да се произнася предварително по сделки от частно-правен характер.

Думите му ядосаха Драгомир Стойнев от БСП, който се обърна към комисията с думите, че "отговорността, колкото и да искате да бягате от нея, е изцяло ваша". "Не бягайте от отговорност за ЧЕЗ. Ако са ви нужни средства, експерти - за това е парламентът и се гласуват бюджети така, че да си свършите нормално работата“, продължи Стойнев.

Ако искате КЕВР да се произнесе, внесете предложения за промени в закона и заложете критерии, отвърна му Делян Добрев от ГЕРБ, а Рамадан Аталай от ДПС припомни, че неговата партия не е подкрепила новото правомощие на КЕВР.

БСП: КЕВР да спазва закона, независимо хубав ли е или лош

Стойнев продължи с коментар, че "г-н Иванов и цялата комисия са длъжни да спазват закона, независимо дали е хубав или не". "Не е тяхна работа да идват и от тази трибуна да го коментират“, порица депутатът от БСП регулатора.

Разбирате ли как се рушат последните устои на държавността и на България, къде отива държавата, къде отива парламентът?, възмути се от парламентарната трибуна Корнелия Нинова. Тя заяви, че днес е бил ударен шамар на парламентаризма - управляващото мнозинство е оспорило собствения си закон, а един държавен орган е казал на депутатите - "не ставате за нищо, няма да ви изпълнявам закона, защото е лош".

"Най-нагло, Иван Иванов ми отговори, че законът е лош и затова няма да го приложат, а мнението на 200 000 българи не важи за тях, защото не е референдум. ГЕРБ подкрепиха Иванов. Хора, разбирате ли какво означава това? Орган, избран от НС, казва на парламента- няма да ви изпълнявам законите. Депутатите от ГЕРБ му ръкопляскат. Защо? За да прикрият Гинка от Пазарджик и покровителя от Банкя. А дали това има нещо общо с повишаване на цените от 1 юли", възползва се отново Нинова от повода да нападне регулатора.

В рамките на дебата, от БСП и "Воля" размениха обвинения за това кой има морално право да е в парламента, кой с какви повдигнати обвинения бил и кой е със свален имунитет.

Бурята се разрази след хвалби за работата на регулатора

В крайна сметка парламентът прие доклада за дейността на КЕВР през миналата година. В него се отбелязва работата на регулатора за по-нататъшната либерализация на електроенергийния пазар и това, че не са били допуснати резки ценови изменения.

За последните 3 години цените на електроенергията за регулирания пазар са увеличени с 2.5 процента, отбеляза Иванов.

"Имаме един успокоен сектор, има предвидимост и балансирана политика в сектора", коментира депутатът от ГЕРБ Валентин Николов дейността на комисията през 2017 г.

Аталай пожела на КЕВР да устои на натиска от бизнеса, защото "бизнесът е много по-нахален от обикновените клиенти", както и да се балансира пазарът без да се декапиталиризат фирмите в енергетиката.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

15 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит в 15:18 на 3 декември 2021 от автора.
  #15
 2. Nikola Nikolov
  #14

  Г-н Иван Иванов е сериозен и опасен враг за курнела решетникова и комуноидите!Всячески му търсят цаката , но , за радост , той не е лъжица за техните ненаситни зурли !!!!!

 3. GreatWhite
  #13

  Ето го решението на съда: http://www.court-sh.org/os/dela/2018/0063d818_01620618.htm Причината да стигна до съда беше именно факта, че КЕВР не си върши работата. Оказа се, че "бавният" съд е по бърз от държавния орган. Изводите за мен са ясни - КЕВР е специализирана ОПГ за прикриване далаверите и нарушенията на монополистите, а хората работещи там са или некадърни или корумпирани.

 4. GreatWhite
  #12
 5. От скандал на скандал, а планът продължава. Тоталитарните практики развити, медиите изкупени, институциите и ключовите сфери опраскани, народът опростачен. Приемете го БСП няма как да бъде свалено. И да свалите проекта им ГЕРБ имат достатъчно безплатно медийно време и социологически агенции за да ви пробутат нов дори ако трябва чрез фалшифициран вот. Трябва да си меко казано наивен за да вярваш, че има шанс нещо да се промени в положителна насока по мирен път в парламентарна Република. Опитни милиардери мислещи зад кулисите срещу безсилни телеманиаци гласуващи за калинки

 6. Коментарът е изтрит в 15:18 на 3 декември 2021 от автора.
  #10
 7. [email protected]
  #9
 8. GreatWhite
  #8

  Знаете ли какъв е цветът на мафията? Сив. Герб дори са си го избрали за партиен цвят - защо ли? Колкото до тъмносиния Иван Иванов, то той е вече избелял до сиво под ярките лъчи на цар Тиква.

 9. GreatWhite
  #7
 10. [email protected]
  #6

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.