БСП атакува училищната реформа в Конституционния съд

Според левицата Законът за училищното образование е кух и пълен с безумия

БСП атакува училищната реформа в Конституционния съд

БСП атакува над 30 члена от Закона за предучилищното и училищното образование в Конституционния съд (КС), като евентуалната им отмяна може да доведе до пълен хаос в системата, в която от миналата година започнаха поетапно да навлизат множество промени.

Депутатът от БСП Стоян Мирчев съобщи, че внесената в КС жалба е подписана от 71 депутати. Една от причините да бъде атакуван закона според Мирчев е, че той е кух и “сам не може да съществува, а се определя от стандарти, които се сменят сутрин, обед и вечер от министъра“. “Искаме устойчивост“, заяви Мирчев.

С подобни мотиви беше атакувано пред КС и разделянето на здравните пакети на основен и допълнителен, като то беше обявено за противоконституционно заради това, че основни обществени отношения са уредени с подзаконова норма, а не със закон.

Депутатът и бивш министър на образованието Анелия Клисарова коментира, че конституцията е регламентирала трайните отношения в образованието, като учебната програма, например, да не се разпореждат в нормативни актове, а в закон. В настоящия закон обаче, това не било направено, а има препратка към Министерството на образованието.
Според Мирчев било крайно време да се спре прехвърлянето на отговорност между закона и подзаконовите нормативни актове и съответно между законодателят и Министерството на образованието.

“Не може да продължават безумията в средното образование, учениците от 6 и 7 клас да не изучават Българско Средновековие и да не знаят кои са царете Симеон и Борис, каква велика страна сме и какъв принос сме дали на света”, каза Мирчев.

Левицата атакува и предвидената в закона за 2018 година държавна субсидия и за децата в частните училища и градини, която според БСП е “социална несправедливост“.

В момента в Министерството на образованието тече процедура по приемането на изцяло нови учебни програми, стандарти, оценка и одобряване на нови учебници за различните класове, като от тази учебна година по новите програми учат учениците от I и V клас, а от следващата реформата започва да действа и за учениците във II, VI и VIII клас.

Отмяната на текстове в новия закон може да доведе до пълен хаос в системата и да принуди деца, започнали да учат към новите програми, да се завърнат към старите и др.

Освен, че атакуват текстове в закона пред КС, депутати от БСП са внесли в парламента и предложения за промени. БСП предлага учениците от II, III и IV клас да повтарят класа, ако не са показали необходимите знания и умения, а не както е сега да преминават безпроблемно в по-горен клас, като бъдат включвани в допълнителни занимания, за да наваксат пропуските. Според БСП така образованието не е качествено, макар да се постига целта – по-малко ученици да отпадат от училище.

БСП предлага още да има само по един учебник за предмет във всеки клас и така щели да се избегнат корупционни практики и да намалеят и разходите на държавата.

В законопроекта им е записано още, че основните държавни образователни стандарти трябва да се приемат от Народното събрание, а не от Министерство на образованието и правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?