БСП бетонира контрола върху оперативните програми с мандатен шеф на одита им

БСП бетонира контрола върху оперативните програми с мандатен шеф на одита им

Назначен от правителството на БСП с петгодишен мандат ръководител на новата одитна агенция към Министерството на финансите, заменяща Централния одитен орган по оперативните програми, финансирани от Европейския съюз, ще продължи да контролира еврофиннасирането и след приключването на управлението на кабинета Станишев.

Това стана ясно от изявление на вицепремиера Меглена Плугчиева пред Mediapool във вторник.

Следващата седмица вицепремиерът Меглена Плугчиева и финансовият министър Пламен Орешарски ще представят ръководството, екипа и структурата на новата самостоятелна агенция, съобщи пред Mediapool Плугчиева.

Ръководителят на агенцията ще е с мандат от пет години, т.е. ще заема поста си и след като изтече мандата на сегашното правителство, допълни вицепремиерът.

В края на миналата година правителството реши да трансформира Централният одитен орган, който прави оценките за съвместимост на всички оперативни програми и ги праща в Брюксел, заради критики от Европа, че одиторите в звеното са млади и неопитни и се бавят в оценките си.

"Във всяка една страна членка централният одитен орган е довереното лице на Европейската комисия, което гарантира за сигурността на управляващите органи по отделните програми и ѝ дава сигурността, че одитният орган, като работи и контролира, няма да има нарушения и злоупотреби със средствата.", заяви Плугчиева още през ноември.

"Заради това комисията е изключително взискателна този централен одитен орган да има, да бъде независим, на първо място, независим от политиците. На второ място, трябва да бъде професионално изключително на високо ниво, със сертифицирани одитори, и вярно е, че нашият одитен орган не изпълнява достатъчно тези условия.", допълва тя.

Екипът на новата одитна агенция ще бъде укрепен и подсилен с одитори с национален и международен сертификат. Това са специалисти от четирите големи международни одитни компании, които са работили по оперативните програми у нас – KPMG, "Прайсуотърхаус", "Ърнст енд Йанг" и "Гранд Торнтън". В момента министър Орешарски подписва договори с избрани одитори.

Дейността на агенцията ще се ръководи освен от новоизбрания шеф и от одитен комитет, поясни Плугчиева. Ръководителят на звеното не от структурите на финансовото министерство, заяви вицепремиерът.

Нов модел на работа с еврофондове

Няколко екипа, сформирани под ръководството на вицепремиера по еврофондовете Меглена Плучгиева, работят по прецизиране на работа с еврофондове и в средата на февруари и новият модел за работа с евросредствата ще се представи за одобрение на правителството, съобщи още във вторник Плугчиева.

Екипите работят в няколко насоки – опростяване на процедурите за кандидатстване по европейските оперативни програми, нова тръжна документация, чрез която да се осъществява контрол и превенция на измами и корупция, нов начин за сформиране и работа на оценителните комисии, както и засилване на механизмите за последващ контрол, така че да е сигурно, че провелите се процедури са прозрачни.

Това не е коренна промяна на начина на работа с еврофондове, а по-скоро прецизиране на досегашния модел, обясни пред Mediapool Плугчиева. Например, оценителите, които ще работят по проекти, финансирани от структурните фондове на ЕС, ще бъдат включени в един общ списък и след това ще се избират на случаен принцип като по този начин ще се минимизира субективния елемент и възможността за измами. Също така ще се прегледа списъкът на документите, които в момента се изискват от бенефициентите и ще се прецени дали наистина всички от тях са необходими.

Новият начин на работа с еврофондовете ще залегне в промяна на Постановление 121 на Министерски съвет, което определя реда и за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативните програми, съфинансирани от структурните фондове и кохезионния фонд на ЕС, и по програма ФАР.

Плугчиева припомни, че до юни 2008 г. по оперативните програми страната ни беше договорила 79 млн. евро, а към 15 декември сумата станала близо 1.8 млрд. лв. Въпреки че това е огромен напредък, ние трябва да сме сигурни, че след шест месеца няма да сме в ситуацията от миналата година, когато се оказа, че пари по ФАР и ИСПА са договорени в нарушение и от ЕК замразиха плащанията на проекти по двете предприсъединителни програми, коментира вицепремиерът.

За да се повиши ефективността на действието на оперативните програми в България, особено в сферата на инфраструктурата, в страната ни ще бъде открито бюро на ДЖАСПЪРС (JASPERS – инициатива за техническа помощ), както и офис на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Официално решение за това се очаква до края на този месец.

ДЖАСПЪРС помага на страните членки да предават качествени проекти, които да бъдат одобрени по-бързо от Европейската комисия. Програмата се осъществява от експерти от Европейската комисията, ЕИБ и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Споделяне

Още от България